Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

"Αγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο μετά το φτωχό αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς.." Και τα λέγαμε χθες.

...σχολιάστε

Σε μια κλωστή κρέμεται η καταβολή της δόσης των 33,5 δισ. ευρώ αύριο μετά την μερική επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ για το αν θα δείξει ελαστικό ή όχι.

Ατυχώς για την κυβέρνηση και για όσους υποστηρίζουν ότι η δόση πρέπει να ληφθεί "εδώ και τώρα", παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες "έσπασαν" το 100% των ομολόγων που κατείχαν σε μια μέση τιμή περί τα 33 σεντς και παρά τις θριαμβολογίες της Παρασκευής, η αλήθεια είναι ότι η χαμηλή προσέλευση των ξένων "φρέναρε" την επαναγορά και πλέον ακόμα κι εκείνα τα νούμερα που είχαν χαρακτηριστεί "υπεραισιόδοξα" και προέβλεπαν κατ'αυτό τον τρόπο μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, "δεν βγαίνουν".

Ο βασικός λόγος είναι ότι δαπανήθηκαν περισσότερα λεφτά απ'ότι προβλεπόνταν. Από τα 28 έφτασε η τιμή περί τα 33 σεντς λόγω χαμηλής προσέλευσης δανειστών, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να ξέρουμε που βρισκόμαστε.
Μην ξεχνάμε ότι την Παρασκευή η πάντες θριαμβολογούσαν και χθες οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα ήταν "μαγκωμένοι.

Αυτή την στιγμή με το φτωχό αποτέλεσμα τηης επαναγοράς, το χρέος δείχνει να πηγαίνει πάνω από το 126% επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους τους λίγους - μεταξύ των οποίων και το defencenet.gr - που θεωρούσαν ότι απόφαση αυτή ήταν αδιέξοδη.
Ίσως φάνηκε πόσο αδιέξοδη ήταν πολύ συντομότερα απ'ότι περίμεναν και πλέον απαισιόδοξοι επικριτές της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά το ζήτημα είναι ότι όταν χθες μετά τις 21.00 το βράδυ ενημερώθηκε ο Μπόμπ Τράα του ΔΝΤ από τον Γιάννη Στουρνάρα για τα αποτελέσματα της επαναγοράς, το κλίμα ήταν βαρύ..
.
Μάλιστα δεν τέθηκε καν ζήτημα να ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών καθώς είναι σαφές οτι δεν υπήρχαν άλλοι ξένοι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο "μίνι" εθελοντικό "κούρεμα" και να σπάσουν τα ομόλογά τους, πέρα από κάποια πειρατικά funds της δευτερογενούς που αγόρασαν από 10 μέχρι 25 σεντς πριν μερικούς μήνες και τα πούλησαν 33 σεντς τώρα.

Όλο το βάρος πέφτει τώρα επάνω στο αυριανό Eurogroup που θα αποφασίσει αν οι στόχοι εκπληρώθηκαν και αν πρέπει να ληφθούν κάποια περαιτέρω μέτρα για την μείωση του χρέους προκειμένου να δοθει το "πράσινο" φως για την εκταμίευση της δόσης. Σε λίγη ώρα ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα της όλης διαδικασίας επαναγοράς.



xrimanews.gr