Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Πόλεμος στο Ιράν: Πριν περάσουν έξι εβδομάδες..;;

...σχολιάστε
Όπως αναφέρει το ισραηλινό DEBKAfile, το Ιράν μειώνει σε έξι εβδομάδες το χρονοδιάγραμμα του για τον εμπλουτισμό ουρανίου για στρατιωτική χρήση.

Η Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα σκλήρυνε την πολιτική της, περιφρονώντας τόσο την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων όσο και τις διεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά.


 Η απειλή του αναπληρωτή επικεφαλή των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν Στρατηγού Mohammad Hejazi για πρώιμη επίθεση ενάντια στους «εχθρούς» του, συνοδευόμενη από την άρνησή του Ιράν να επιτρέψει στους πυρηνικούς επιθεωρητές του ΟΗΕ  να επισκεφθούν την εγκατάσταση του Parchin, είχε σαν αποτέλεσμα η αποστολή του ΔΟΑΕ να αποχωρήσει απότομα.

Δυτικοί και ισραηλινοί ειδικοί εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά του κατά 20 τοις εκατό εμπλουτισμένου ουρανίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις Fordo, κοντά στην πόλη Qom,  έχει μειώσει το χρόνο που χρειάζεται το Ιράν για την επίτευξη του εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 90%, (που είναι κατάλληλο για όπλα), στις έξι εβδομάδες.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Yukiya Amano δήλωσε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου: "Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Ιράν δεν αποδέχθηκε το αίτημα μας να επισκεφθούμε το Parchin." Αυτή είναι η τοποθεσία που το Ιράν διεξάγει πειράματα με πυρηνικές εκρηκτικές ύλες.

Η διπλωματική αυτή δήλωση ήρθε εν μέσω τριών μεγάλων αποτυχιών στην αναζήτηση μιας μη-στρατιωτικής λύσης για να σταματήσει η πορεία του Ιράν προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων:

1. Το Ιράν έβαλε ένα μεγάλο εμπόδιο στην πορεία των διαπραγματεύσεων με έξι παγκόσμιες δυνάμεις, στις οποίες διαπραγματεύσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε στηρίξει τη στρατηγική του για την αποτροπή ενός πολέμου.
 Η στρατηγική αυτή ήταν εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το αν το Ιράν τελικά θα έδινε την συγκατάθεση του  ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τομ Donilon διαβεβαίωσε τους ισραηλινούς ηγέτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Μια μέρα μετά τις συνομιλίες του Donilon στο Ισραήλ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έφυγαν με άδεια χέρια από την Τεχεράνη, εγκαταλείποντας κάθε ελπίδα για διαφάνεια.
Τους αρνήθηκαν επίσης μια συνέντευξη με τον Mohsen Fakrrizadeh, το διευθυντής του Parchin, που όπως πιστεύεται στη Δύση  είναι ο επικεφαλής του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

2. Η μεταφορά του κατά 20% εμπλουτισμένου ουρανίου στο Fordo ερμηνεύεται από τους ισραηλινούς και τους Δυτικούς ειδικούς εμπειρογνώμονες ως γεγονός που έχει επιταχύνει το ρυθμό εμπλουτισμού  μεγάλων ποσοτήτων του 20 τοις εκατό, σε εμπλουτισμένο ουράνιο κατάλληλο για όπλα και έτσι έχει μειωθεί σε περίπου έξι εβδομάδες ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας, μετά από απόφαση της Τεχεράνης.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu, ο υπουργό Άμυνας Ehud Barak και ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού υπολοχαγός Benny Gantz εξήγησαν στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι το Ισραήλ δεν μπορεί  να ζήσει με ένα Ιράν ικανό να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

3. Η απειλή ότι το Ιράν δεν θα περιμένει χτύπημα από τους «εχθρούς του» - το Ισραήλ και / ή τις ΗΠΑ - και θα ενεργήσει πρώτο.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jay Carney, απάντησε σε αυτές τις αποστροφές την Τρίτη το βράδυ λέγοντας: "Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τον ίδιο στόχο, που είναι να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", προσθέτοντας ωστόσο ότι "Υπάρχει χρόνος και χώρος για διπλωματία, για την επιβολή των κυρώσεων που θα οδηγήσουν σε μια αλλαγή συμπεριφοράς του Ιράν. "
Βλέποντάς το από την μεριά του Ισραήλ, η συμπεριφορά του Ιράν έχει ήδη αλλάξει - και προς το χειρότερο. Η τακτική του των τελευταίων ημερών επιδείνωσε την ιρανική απειλή που επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του και την έφερε πολύ πιο κοντά.

Ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός δήλωσε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ότι η στρατηγική και στρατιωτική θέση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή έχει υποστεί μια απότομη υποτίμηση.
Η αποτυχία της αποστολής του ΔΟΑΕ και η απειλή της πρώιμης δράσης από την Τεχεράνη αποκαλύπτουν τη διπλή απειλή, των πυρηνικών εξοπλισμών του Ιράν νωρίτερα από το αναμενόμενο, σε συνδυασμό με τη στρατιωτική δράση του με στόχο να σαμποτάρει τις προετοιμασίες του Ισραήλ ώστε αυτό να μην μπορεί να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Όπως μία ισραηλινή πηγή αναφέρει: "Από την Τετάρτη οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει".

debka Απόδοση η ψείρα

Αφού οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι σε έξι εβδομάδες το Ιράν θα έχει φτιάξει πυρηνικά όπλα, τότε είναι πιθανό ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα άμεσο χτύπημα στο Ιράν ώστε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Και όπως φαίνεται οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες...