Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μυστηριώδης ιός σκοτώνει χιλιάδες αρνιά

...σχολιάστε
Χιλιάδες αρνιά έχουν πεθάνει από έναν νέο ιό που απειλεί την επιβίωση πολλών Βρετανικών αγροκτημάτων.
Ο ιός Schmallenberg προκαλεί τη γέννηση νεκρών αρνιών ή με σοβαρές δυσμορφίες, όπως παραμορφωμένα άκρα και στριμμένους λαιμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να  επιβιώσουν.
Οι επιστήμονες προσπαθούν επειγόντως να μάθουν πώς η ασθένεια, η οποία επηρεάζει επίσης τα βοοειδή, μεταδίδεται και πώς να την καταπολεμήσουν, καθώς ο αριθμός των μολυσμένων αγροκτημάτων αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Μέχρι στιγμής, 74 αγροκτήματα σε όλη την νότια και ανατολική Αγγλία έχουν πληγεί από τον ιό, ο οποίος έφτασε στη χώρα τον Ιανουάριο.
Χιλιάδες αγροκτήματα στην Ευρώπη έχουν αναφέρει παρόμοιες περιπτώσεις, μετά την εμφάνιση  των πρώτων κρουσμάτων του ιού  στη γερμανική πόλη Schmallenberg, το περασμένο καλοκαίρι.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών την χαρακτήρισε δυνητική «καταστροφή» και προειδοποίησε τους αγρότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. "Αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα", δήλωσε ο Alastair Mackintosh, του NFU.
"Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση της νόσου. Διαπιστώνουμε μόνο τη ζημία όταν τα πρόβατα και οι αγελάδες γεννήσουν, και τότε είναι πολύ αργά. "

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς η ασθένεια έφτασε στη Βρετανία, αλλά η κύρια θεωρία είναι ότι οι σκνίπες μετέφεραν τον ιό από τη Μάγχη ή τη Βόρεια Θάλασσα, το φθινόπωρο. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να αποκλείσουν τη μετάδοση της νόσου από ζώο σε ζώο.
Οι μολυσμένες προβατίνες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού μέχρι να γεννήσουν, με τρομακτικά αποτελέσματα. Οι περιγραφές των αγροτών από την γέννηση των πεθαμένων και παραμορφωμένων ζώων  είναι σπαραξικάρδιες.
Η εποχή των γεννήσεων έχει μόλις ξεκινήσει, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλήρης αντίκτυπος της νόσου δεν θα γίνει αισθητός μέχρι ο καιρός να ζεστάνει και να γεννηθούν εκατομμύρια ακόμα ζώα.
Στην ηπειρωτική Ευρώπη, ορισμένα αγροκτήματα έχασαν το ήμισυ των αρνιών τους. Μέχρι στιγμής, το χειρότερο χτύπημα στη Βρετανία είναι 20 τοις εκατό, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA).
Περίπου 16 εκατομμύρια αρνιά γεννιούνται στη Βρετανία κάθε χρόνο και πωλούνται σε τιμές αγοράς, για περίπου £ 100 το καθένα. Οι επιπτώσεις της νόσου σε φάρμες που ήδη αγωνίζονται με την ύφεση θα μπορούσε να είναι σοβαρές.

"Για κάθε επιχείρηση το να χάσει το 20 τοις εκατό των εμπορευμάτων της θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα", δήλωσε ο κ.Mackintosh. "Για έναν αγρότη να χάσει το 20 τοις εκατό του κοπαδιού του είναι καταστροφικό. Αν ήταν 50 τοις εκατό θα χρεοκοπούσε".
«Μιλούσα σε κάποιον που έχει 10.000 πρόβατα. Αν χάσει ακόμη και πέντε τοις εκατό των ζώων που γεννήθηκαν φέτος είναι ένας τρομερά μεγάλος αριθμός προβάτων. Ξέρω ένα άλλο που λέει ότι το 10 τοις εκατό των προβατίνων του έχουν γίνει στείρες. Έχει 6.000 προβατίνες ".
Η Food Standards Agency  προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους σχετικά με την κατανάλωση του αρνιού, αν και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον ιό μέχρι σήμερα.
Ο Οργανισμός δήλωσε: "Η πιθανότητα κινδύνου για τους καταναλωτές μέσω της τροφικής αλυσίδας είναι μικρή. Δεν έχει αναφερθεί ασθένεια μέχρι σήμερα σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε ζώα που έχουν μολυνθεί με τον ιό Schmallenberg. "
Οι νομοί που επλήγησαν περισσότερο είναι του Norfolk, του Suffolk, του East Sussex και του Kent, αλλά ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλο το μήκος της νότιας ακτής.
Οι αγρότες φοβούνται ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερες φάρμες στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας.
Στην Ευρώπη, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν υποστεί τα χειρότερα, ενώ πρόσφατα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ιταλία και το Λουξεμβούργο.
Ο John, ένας αγρότης από το Ανατολικό Σάσεξ, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, είπε ότι έχει χάσει 40 από τα 400 αρνιά μέχρι στιγμής, με κόστος για την επιχείρησή του, πάνω από £ 4.000.

"Έχασα πιο πολά αρνιά τον περασμένο μήνα από ό, τι έχω χάσει τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τα οικονομικά μας, αλλά επίσης είναι και ένα μεγάλο συναισθηματικό πλήγμα", είπε.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι, εντός του τρέχοντος έτους,ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στις αγελάδες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη περίοδο κυοφορίας.
Πέντε από τα βρετανικά αγροκτήματα έχουν βοοειδή που έχουν προσβληθεί, και παρατηρούνται  αποβολές μοσχαριών κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης.
Οι αγελάδες πιστεύεται ότι είναι πιο δυνατές από τα πρόβατα και ως εκ τούτου πιο ανθεκτικές, αλλά ο  ιός Schmallenberg θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και τις αποδόσεις στην παραγωγή γάλακτος και να ασκήσει πίεση σε μια γαλακτοκομική βιομηχανία που έχει ήδη υποφέρει, λέει ο κ.Mackintosh.
"Από ό,τι ακούω, είναι πιθανό να δούμε αδύναμα μοσχάρια που θα χρειαστούν πολύ φροντίδα για να συνέλθουν."
Ο τελευταίος επιβεβαιωμένος ιός μεταδιδόμενος από κουνούπι που χτύπησε την βρετανική βιομηχανία εκτροφής ήταν του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, το 2007, αλλά μια σειρά εμπορικών περιορισμών και ένα εμβόλιο απέτρεψε την καταστροφή.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχει εμβόλιο, και το Defra λέει ότι η απαγόρευση των εισαγωγών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, διότι η ασθένεια "είναι ήδη εδώ". Ένας εκπρόσωπος είπε: "Το Defra αυτό το λαμβάνει σοβαρά. Παρακολουθούμε τις αναδυόμενες ασθένειες. Υπάρχουν εργασίες που διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη και αυτά που γνωρίζουμε αυξάνονται γρήγορα. Κρατάμε τα πάντα υπό εξέταση".
Η ιστοσελίδα του λέει ότι "οι αγρότες και οι κτηνίατροι πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν τυχόν ύποπτες περιπτώσεις στο AHVLA (the Animal Health and Veterinary Laboratories Agency) για να εξεταστούν ως μέρος της ενισχυμένης επιτήρησης μας".

Ωστόσο, οι αγρότες δεν έχουν ακόμη νομική υποχρέωση να κοινοποιούν στις αρχές τα κρούσματα, γεγονός που οδηγεί κάποιους στη βιομηχανία να φοβούνται ότι μπορεί ο ιός ήδη να είναι πολύ πιο διαδεδομένος από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία.

Ο Nigel Miller, ο πρόεδρος της National Farmers' Union στη Σκωτία, δήλωσε: "Η κλιμάκωση και το εύρος των κρουσμάτων είναι πολύ ανησυχητικά και μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν τώρα ότι ο όγκος των κρουσμάτων που έχουν αποκαλυφθεί είναι μια ένδειξη ότι αυτό είναι, στην πραγματικότητα, το δεύτερο έτος της λοίμωξης .
Αν ισχύει αυτό, είναι πολύ ανησυχητικό διότι σημαίνει ότι ο ιός έχει αποτελεσματικούς μηχανισμούς απέναντι στο κρύο.

Το AHVLA κατατάσει τον ιο Schmallenberg στους ιούς που πρωτογενώς μεταδίδονται με το τσίμπιμα εντόμου, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί και άρα, είναι άγνωστο αν μεταφέρεται από ζώο σε ζώο.
"Είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ακόμα".

telegraph απόδοση η ψείρα