Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ξεπούλημα για τριάκοντα αργύρια των «ασημικών»

...σχολιάστε
Έναντι πινακίου φακής κινδυνεύει να πουληθεί (και όχι να… αξιοποιηθεί, όπως συνηθίζουν να λένε οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς), η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Ορατό είναι το ενδεχόμενο ο θησαυρός του κρατικού real estate, των φιλέτων της Ελλάδας, να αποδειχθεί… άνθρακας. Όχι, βέβαια, για τους υποψήφιους αγοραστές-επενδυτές, που θα αρπάξουν τα φιλέτα σε χαμηλές τιμές (σχεδόν τσάμπα).


Αλλά για το ελληνικό δημόσιο, για τα ταμεία του κράτους και για τους πολίτες της χώρας, που θα χάσουν μέρος της περιουσίας τους για ψίχουλα, σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν να πιάσουν! Αυτό θα έχει ως συνέπεια, ο στόχος εξεύρεσης εσόδων μέσω των αποκρατικοποιήσεων και εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας να μην εκπληρωθεί. Τουλάχιστον στον βαθμό που προσδοκούσε η κοινωνία, αλλά και σε σχέση με τον πήχη που κατά καιρούς έβαζε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μόλις που κυμαίνεται μεταξύ 28 και 34 δισ. ευρώ! Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να προκύπτει από αποτίμηση που φέρεται να διενήργησε διεθνής σύμβουλος του Δημοσίου, ο οποίος απεφάνθη ότι τα «φιλέτα» της χώρας μόλις που αξίζουν πέριξ των 30 δισ. ευρώ! Αν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, αν το κράτος, το Υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, (όποιος, τέλος πάντων, φορέας είναι αρμόδιος), υιοθετήσουν αυτό το νούμερο και δεχθούν ότι μπορούμε να ξεπουλήσουμε τα δημόσια ακίνητα «φιλέτα» σχεδόν τσάμπα, προκύπτουν ζητήματα για το κατά πόσο εξυπηρετείται και διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον!

Πόσο αποτιμώνται

Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για το θέμα αυτό. Πρόκειται για ρεαλιστική αξιολόγηση και εκτίμηση της περιουσίας; Το θέτουν, δε, αυτό παράγοντες της οικονομίας και της κτηματαγοράς, επειδή όλη η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, το προηγούμενο διάστημα, έδειξε ότι κάποιοι σπεκουλάρουν επί της δημόσιας περιουσίας, κάποιοι θέλουν να αρπάξουν τα φιλέτα της χώρας όσο μπορούν φθηνότερα. Από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο, έως τα κρατικά ακίνητα.

Και ποια «φιλέτα» εννοεί ο σύμβουλος; Γιατί εδώ θα φθάσουμε να ακούσουμε ότι, στο τέλος, το κρατικό real estate σχεδόν δεν έχει… τιμή! Τελικά, η προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία του Δημοσίου πόσο αποτιμάται; Κάπου στα 50 δισ. ευρώ, που είχε βάλει ως στόχο κάποτε η κυβέρνηση, (όχι παλιά, μόλις πέρυσι), για την εκμετάλλευσή της στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων; Στα 200 δισ. ευρώ, που κάποια στιγμή αναλυτές την ανέβαζαν;

Στα 270 με 300 δισ. ευρώ, που κάποιοι άλλοι παράγοντες, και επίσημοι φορείς του οικονομικού επιτελείου, είχαν θέσει ως αξία, έστω κι αν υπήρχαν αντιρρήσεις για το ποιο κομμάτι της ήταν ικανό να αξιοποιηθεί, τουλάχιστον άμεσα και εύκολα; Πόση είναι, τελικά, η αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου συνολικά, έστω και «κουρεμένη» λόγω κρίσης;

Πόσο αποτιμώνται, επιτέλους, τα προς πώληση «φιλέτα» που περνούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων; Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα νούμερα απέχουν από την αποτίμηση των 28 έως 34 δισ. ευρώ, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε διεθνής σύμβουλος αποτίμησης της περιουσίας του κράτους, που προχώρησε σε μια εκτίμηση των ακινήτων που περνούν στα χέρια του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

«Δείχνει»… εκποίηση!

Έχουν πέσει έξω οι ειδικοί στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους ή έχουμε να κάνουμε με haircut στην αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, με σκοπό κάποιοι να την πάρουν για ψίχουλα; Τόσο πολύ έχει απαξιωθεί η… αξία του δημόσιου real estate ή η εν λόγω αποτίμηση «δείχνει» προς την εκποίησή της σε… συμφέρουσες τιμές για τους υποψήφιους αγοραστές;

Γιατί είναι αλήθεια ότι η αγορά ακινήτων έχει υποστεί πιέσεις, υπάρχουν μειώσεις τιμών και ενοικίων, επαναδιαπραγματεύσεις μισθωμάτων στην επαγγελματική αγορά, υπάρχει κρίση στη χώρα. Όμως, είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο το ξεπούλημα της περιουσίας.

Βέβαια, θεωρητικά, αν ξεκαθαρίσουν διάφορα προβλήματα, όπως η έλλειψη αξιών στην αγορά, νομικά θέματα, ζητήματα τίτλων ιδιοκτησίας και χρήσεις γης, αν αρθούν τα εμπόδια που κρατούν τα περισσότερα ακίνητα μπλεγμένα, αν κάπως ξεπεραστεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνική οικονομίας, τότε ίσως να πετύχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων καλύτερες αποτιμήσεις. Έτσι λένε κάποιοι στην αγορά. Και πάλι, όμως, είναι σαφές ότι έχουμε άλλο ένα… haircut προσδοκιών και στόχου, όσον αφορά στην αξιοποίηση των «φιλέτων» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Προφανώς δε, αυτό δεν εξυπηρετεί τα σχέδια του κράτους για άντληση εσόδων, αλλά τους υποψήφιους επενδυτές…

Τι προβλέπει το μνημόνιο

ΜΙΑΣ ΚΑΙ κάναμε λόγο για την ακίνητη περιουσία, το νέο μνημόνιο έβαλε επί τάπητος τα δεδομένα σχετικά με την πώληση των δημόσιων ακινήτων. Για παράδειγμα, για το Ελληνικό, η πρώτη φάση για τον επενδυτή του, με την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου, ενώ στο πακέτο εντάσσεται η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης (τον κίνδυνο ξεπουλήματος του οποίου, είχαμε αναδείξει προ ολίγων εβδομάδων).

Όσον αφορά τα πρώτα ακίνητα που προορίζονται για αξιοποίηση όπως η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), πρόκειται να παραχωρηθούν με πολυετείς συμβάσεις (έως και 100 χρόνια), ενώ για το κομμάτι που αφορά την κατοικία, πιθανότατα θα επιλεγεί η λύση της πώλησης.

Επίσης, όσον αφορά τα 34 κτίρια του Δημοσίου που είναι προς πώληση με τη μέθοδο sale and lease back, η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει καθαρό τίτλο στο Ταμείο έως τον Μάιο, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο 3.000 από τα περίπου 72.000 ακίνητα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

isotimia