Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πρώτα η Συρία: Κορυφαίος κίνδυνος στην κλίμακα των ΗΠΑ οι χημικοί-βιολογικοί πύραυλοι της Συρίας - πάνω ακόμη και από το Ιράν

...σχολιάστε

Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν την Τετάρτη 7 Μαρτίου, ότι αντίθετα με την επικρατούσα εντύπωση, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατα τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Λευκό Οίκο  στις 5 Μαρτίου, συζήτησαν όχι μόνο τη διαφορά τους στην επίθεση κατά του Ιράν, αλλά συζητήθηκε επίσης ευρέως η κρίση στη Συρία, εστιάζοντας στα εκατοντάδες βλήματα επιφανείας-επιφανείας οπλισμένα με χημικές και βιολογικές κεφαλές τα οποία κατέχει η Συρία.


Ο κίνδυνος να τα εκτοξεύσει το καθεστώς Άσαντ, βρίσκεται τώρα στην κορυφή του διαγράμματος της Αμερικής σε σχέση με τις απειλές που επικρέμονται πάνω από το Ισραήλ και την Τουρκία, όπως οι πηγές αυτές δήλωσαν στο DEBKAfile.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέστησε  στον ισραηλινό επισκέπτη του να βιαστεί και να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, σε κάτι που θα ήταν πρόθυμος να βοηθήσει, γιατί  το να αποκρούσουν μια επίθεση με "δηλητηριασμένους" πυραύλους από τη Συρία, θα απαιτούσε μια συνδυασμένη στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ την Τουρκία και το Ισραήλ .
Πράγματι, αν η συριακή διένεξη δεν λυθεί, η Αμερική μπορεί να αναγκαστεί να γυρίσει την αντιπυραυλική ασπίδα της εναντίον των πυραύλων  του Μπασάρ Άσαντ, πριν αυτό είναι απαραίτητο για μια ιρανική επίθεση.

Ο κίνδυνος θα μπορούσε να επιταχυνθεί από τρία στοιχεία, λένε αμερικανικές πηγές:

1.Ο Άσαντ θα μπορούσε να αποφασίσει να απαντήσει με ακραία βία στην ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ακόμη και σε μια επιχείρηση που περιορίζεται μόνο στην μεταφορά του άμαχου πληθυσμού σε  ζώνες ασφαλείας μακρυά από τις επιθέσεις των υπηρεσιών ασφαλείας του.

Την Τρίτη, 6 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο κάλεσμά του για τις ζώνες ασφαλείας, και την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκούμενους άμαχους πληθυσμούς της Συρίας. Και οι δύο αυτές ενέργειες, λένε οι αμερικανικές πηγές, θα μπορούσαν κάλλιστα να ληφθούν από τον Άσαντ ως προκλήσεις που αξίζουν αντιποίνων από πυραύλους - πρώτα εκείνων που μεταφέρουν κεφαλές με χημικά,και στη συνέχεια, αυτών με βιολογικές κεφαλές.

Ο Υπουργός Εσωτερικής Άμυνας Matan Vilnai δήλωσε την Τρίτη, όταν εγκαινίασε 14 δημόσια καταφύγια στις δύο μεγαλύτερες κοινότητες των Δρούζων στην περιοχή Καρμέλ, Daliat al-Carmel και Usufiya, ότι "η συνοικία Χάιφα αναμένεται να είναι πολύ σημαντική στον επόμενο πόλεμο και αναμένουμε ότι εκατοντάδες πύραυλοι θα εξαπολυθούν στο εσωτερικό μέτωπο ".
Αυτά τα καταφύγια μπορούν να φιλοξενήσουν 3.000 άτομα.

2. Ο Άσαντ μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα αίτημα του Ιράν για να λάβει μέρος σε μια επίθεση που θα ξεκινήσει από την Τεχεράνη  ή σε αντίποινα για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.

3.Ο Άσαντ θα μπορούσε να μεταφέρει αυτές τις μη συμβατικές αποστολές στους συμμάχους του Ιράν στο Λίβανο, τη Χεζμπολάχ - στην περίπτωση αυτή, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ισραήλ δεν θα είχαν καμία άλλη επιλογή από το να τους συνθλίψουν.

Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ λένε ότι παρόλο που το Ισραήλ διαθέτει μια ισχυρή δύναμη αέρος και οι ειδικές δυνάμεις του μπορούν να σαμποτάρουν τους χημικούς και βιολογικούς πυραύλους του Άσαντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία θα πρέπει να συμμετέχουν με στρατιωτικά μέσα για να τους καταστρέψουν ολοκληρωτικά.

Αυτό το πεδιο, (των πυραύλων της Συρίας), παρακολουθείται στενά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ  μετά τα μαθήματα από το Λιβυκό πόλεμο, όταν τουλάχιστον 5.000 προηγμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι βγήκαν από τις αποθήκες όπλων του Καντάφι, κάποιοι από τους οποίους μεταφέρθηκαν λαθραία στη Γάζα για τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Καταθέτωντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας την Τετάρτη, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ είπε ότι το καθεστώς Άσαντ έχει "περίπου πέντε φορές πιο εξελιγμένη αεράμυνα από ό,τι υπήρχε στη Λιβύη η οποία καλύπτει το ένα πέμπτο του εδάφους" και "περίπου δέκα φορές περισσότερο από ό,τι βιώσαμε στη Σερβία. Έχει, επίσης, χημικά και βιολογικά όπλα".

Τα λόγια του ενίσχυσαν τις μαρτυρίες που παρουσιάστηκαν την Τρίτη στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας  από δύο ανώτερους αμερικανούς στρατηγούς.
Ο στρατηγός James Mattis, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ που καλύπτει τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου, δήλωσε: "Η Συρία έχει μια ουσιαστική δυνατότητα χημικών και βιολογικών όπλων και χιλιάδες φορητούς (ώμου) πυραύλους ".

Ο Ναύαρχος  William McRaven, επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, μίλησε επίσης στην επιτροπή για τα όπλα μαζικής καταστροφής της  Συρίας  και τις αμερικανικές προετοιμασίες για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

Οι ενημερώσεις αυτές ήταν οι πρώτες εκτιμήσεις για τα συριακά χημικά και βιολογικά όπλα που δόθηκαν στο κοινό από τους επικεφαλείς των ενόπλων δυνάμεων της Αμερικής.

Οι αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι, αυτό ήταν το άμεσο αποτέλεσμα, από την ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του Πρωθυπουργού Νετανιάχου σχετικά με το θέμα, την Τρίτη.

debka απόδοση η ψείρα