Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η εποχή της παράνοιας: τα λεωφορεία στις ΗΠΑ μπορούν να σας ακούσουν! Είναι εξοπλισμένα με συσκευές υποκλοπών!

...σχολιάστε

Οπως αναφέρει το RT, πόλεις σε ολόκληρη την Αμερική έχουν εξοπλίσει τις δημόσιες μεταφορές τους με συσκευές εγγραφής ήχου, που διαθέτουν τη δυνατότητα αποθήκευσης κάθε λέξης που λένε οι επιβάτες.

Η αναβάθμιση πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των San Francisco, Eugene, Traverse City, Columbus, Baltimore, Hartford και Athens, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Daily, η οποία έχει στην κατοχή της έγγραφα με τις λεπτομερείς παραγγελίες.
Τα χρήματα προέρχονται εν μέρει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το San Francisco, για παράδειγμα, έχει εγκρίνει μια σύμβαση 5,9 εκατομμυρίων δολλαρίων για την εγκατάσταση των συστημάτων υποκλοπών σε 357 σύγχρονα λεωφορεία και τρόλεϊ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να πληρώνει ολόκληρο το λογαριασμό. Και αν αναρωτιέται κανείς, η παρακολούθηση των επικοινωνιών προφανώς θα διεξαχθεί χωρίς εντάλματα έρευνας ή δικαστική εποπτεία, αναφέρει η έκθεση.

Τα συστήματα θα είναι σε θέση να καταγράφουν ήχο και βίντεο από διάφορα σημεία ενός λεωφορείου για ταυτόχρονη αναπαραγωγή. Στο Eugene αξιωματούχοι απαίτησαν ρητά τα μικρόφω να μπορούν να φιλτράρουν την καθαρή συνομιλία από το θόρυβο. Οι καταγραφές γενικά θα διατηρούνται για 30 ημέρες. Ένα από τα συστήματα που παράγονται για να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς υποστηρίζει έως 12 κάμερες υψηλής ευκρίνειας, η καθεμία με ένα ειδικό μικρόφωνο.
Και γίνεται και καλύτερο:
Στο σύστημα μπορούν προστεθούν επιπλέον δυνατότητες, όπως συγχρονισμός με την εγγραφή δεδομένων GPS από ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, χρησιμοποίηση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό των ανθρώπων που καταγράφονται ή ασύρματη σύνδεση με έναν κεντρικό σταθμό για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.
"Αυτή η τεχνολογία είναι δυστυχώς ενδεικτική μιας τάσης αυξημένης επιτήρησης ... με το πρόσχημα της βελτίωσης της ασφάλειας," δήλωσε στην The Daily ο Ashkan Soltani, ένας ανεξάρτητος σύμβουλος ασφαλείας του οποίου η ηλεκτρονική εφημερίδα ζήτησε να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές του εξοπλισμού που διατίθενται στην αγορά για τις υπηρεσίες μεταφορών.
Οι Αρχές Μεταφορών έδωσαν διάφορες εξηγήσεις για την ενίσχυση του ελέγχου. Από το ότι “θα αυξήσει την ασφάλεια των επιβατών και τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της συντήρησης του συστήματος” μέχρι ότι “χρειάζεται για να εκτρέψει ψευδείς καταγγελίες των επιβατών, χαρακτηρίζοντάς το ως «σωτηρία για τους οδηγούς»”. Στο Maryland αξιωματούχος το αποκάλεσε ανοιχτά ως ένα εργαλείο για την επιβολή του νόμου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συστήματα έχουν εγκατασταθεί παρά την αντίσταση των ακτιβιστών και την αντιδραση των νομοθετών. Στο Μέριλαντ ο δικηγόρος της Πολιτείας πρότεινε να χρησιμοποιηθούν προειδοποιητικά σήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς για την παρακολούθηση, έτσι ώστε να καλυφθούν για την περίπτωση δικαστικής διαμάχης
Εμπειρογνώμονες του νόμου προστασίας προσωπικών δεδομένων λένε ότι αυτά τα συστήματα επιτήρησης στα λεωφορεία ωθούν στα όρια του το τι είναι απαραίτητο για την προστασία του νόμου.
"Είναι άλλο πράγμα να υπάρχουν αστυνομικοί (στα ΜΜΜ), και είναι εντελώς διαφορετικό το ότι θα έχουμε αστυνομικούς σε κάθε κάθισμα δίπλα μας, να ακούνε ό, τι λέμε", δήλωσε ο Neil Richards, καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Με τα μικρόφωνα, είπε, "έχετε έναν αστυνομικό σε κάθε κάθισμα, με φωτογραφική μνήμη. που μπορεί να αναπαράγει όλα όσα είπατε".
Οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι το μόνο μέρος όπου οι πολίτες ανησυχούν για το ότι παρακολουθούνται συνεχώς. Παρόμοια συστήματα που συνδυάζουν ήχο και εγγραφή βίντεο με ασύρματη συνδεσιμότητα έχουν εγκατασταθεί σε στύλους σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

αναλυτικότερα στο http://rt.com/