Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

RTRS: Ξεπέρασε το 85% η συμμετοχή στο PSI

...σχολιάστε
Εξέπνευσε στις 22:00 το βράδυ η προθεσμία για τη εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση.

Το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, μεταδίδει πως η συμμετοχή ξεπερνά το 85% για τίτλους που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο.


Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε Έλληνας αξιωματούχος λίγες ώρες πριν την εκπνοή της τελικής προθεσμίας για το PSI καθώς δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι η συμμετοχή των ομολογιούχων στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους ενδέχεται να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, λίγο μετά το υπουργικό συμβούλιο, φέρεται να υποστήριξε ότι η συμμετοχή είχε ήδη διαμορφωθεί στο 75% από χθες το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους FT, Έλληνας υπουργός ο οποίος επίσης συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο  φέρεται να δήλωσε πως "τα νέα θα είναι καλά σήμερα το βράδυ", προσθέτοντας ότι η συμμετοχή αναμένεται να είναι κοντά στο 80%.

Tην αισιοδοξία του εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε πως το PSI πηγαίνει καλά, χωρίς εκπλήξεις.

Με το... κομπιουτεράκι στο χέρι, κυβερνητικά στελέχη και τραπεζίτες προσπαθούν να υπολογίσουν όλη μέρα το ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων, μετρώντας τα μερίδια όσων χρηματοπιστωτικών και  ασφαλιστικών ιδρυμάτων δήλωναν σήμερα, το ένα μετά το άλλο επισήμως το... παρόν. Αρκετά εξ αυτών δεν απέκλειαν το ποσοστό να ξεπεράσει και το 80%, ακόμη και σημαντικά αφού όπως τονίζουν οι τελευταίες ώρες θα είναι καθοριστικές.

Υπενθυμίζεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου οικονομικών, θα γίνουν  στις 8 το πρωί της Παρασκευής. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο στη 1, στην αίθουσα συνεντεύξεων του υπουργείου.

Εφόσον όλα πάνε... καλά, τα αποτελέσματα θα συζητηθούν αύριο στις 3 μ.μ. σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και θα ακολουθήσει επίσημη σύγκληση του Eurogroup και του Ecofin την Δευτέρα και την Τρίτη για το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. στο Dow Jones Newswires, στην αυριανή τηλεδιάσκεψη θα ληφθεί και η οριστική απόφαση για την ενεργοποίηση ή μη των ρητρών συλλογικής δράσης,.Το ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 15 Μαρτίου για τη νέα δανειακ.

Η κυβέρνηση προσπαθούσε έως την τελευταία στιγμή να ασκήσει πιέσεις προς όλους για  τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου το οποίο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα χαρακτήρισε «παράλογη και μειωτική» την άρνηση των ταμείων να μετάσχουν στο κούρεμα. Επίσης, ιδιαίτερα επιθετικός ήταν και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος  από τη Βουλή για την «απουσία» ταμείων από το PSI, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην παράσχει στο μέλλον την ίδια στήριξη σε όλα τα ταμεία που θα τη ζητήσουν, προσμετρώντας την συμμετοχή τους.

Επίσης έγινε σαφές ότι το ζήτημα αποζημίωσης των 11.000 φυσικών προσώπων που έχουν επενδύσει σε ομόλογα θα τεθεί, αλλά αργότερα. Ο υπουργός αναφέρθηκε  σε κάλυψη όσων έχουν λάβει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά ή εντίμως από την δευτερογενή αγορά και η αξία  κυμαίνεται στο επίπεδο των εγγυημένων καταθέσεων (100.000 ευρώ) ή και λίγο παραπάνω. Σε αυτή τη κατηγορία είναι 9.000 περίπου ιδιώτες επενδυτές.

Η προσοχή, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη (εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για υψηλή συμμετοχή στο PSI) στρέφονται  πλέον στο αν θα ενεργοποιηθούν οι CACs. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αν αποφασιστεί η χρήση τους, τότε αυτό πιθανόν να συμβεί μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής. Ετσι όμως ανοίγει και το «παράθυρο» για την  ενεργοποίηση και των ελληνικών CDS και θα πρέπει να διευθετηθεί η διαδικασία διευθέτησης των συμβολαίων.

Εν τω μεταξύ, μετά από τις συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων ανακοίνωσαν και επίσημα ότι θα συμμετέχουν στο PSI+ η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Αγροτική Τράπεζα, το ΤΤ, η Probank (χθες είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες ανακοινώσεις η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου), ενώ όπως έγινε γνωστό αποφάσισε να μην συμμετάσχει το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο οικονομική αδυναμία.

Αισιόδοξος και ο Dallara

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Charles Dallara, από το Ρίο ντε Τζανέιρο είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

“Έχω καταφέρει τους τελευταίους μήνες να αποφεύγω να δίνω συγκεκριμένα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής, και θα σας απογοητεύσω εξακολουθώντας να κάνω το ίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του IIF, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η συμμετοχή θα είναι «πολύ πολύ υψηλή».

Παράλληλα, ανέφερε πως πιθανόν μερικοί πιστωτές να βρίσκονται ακόμα στην διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς αλλά όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση κυριολεκτεί όταν λέει πως αυτή είναι η τελική προσφορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή των ομολόγων γίνεται σε εθελοντική βάση, καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε «η συμφωνία διαπραγματεύτηκε πλήρως, σε αντίθεση με άλλες αναδιαρθρώσεις».

Επιπλέον, ο Dallara υπογράμμισε τη σημασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς όπως είπε, η συμφωνία αυτή δίνει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αποφύγει μια ακριβή χρεοκοπία και να προχωρήσει μπροστά.

capital