Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Κάτι “μυρίζει” στην υπόθεση της επαναγοράς.

...σχολιάστε

Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχοντας εφαρμόσει τη “δημιουργική” τους λογιστική στο προηγούμενο γιούρογκρουπ, έθεσαν ως προαπαιτούμενο για να πάρουμε τη δόση να μειώσουμε κατά 31 δις ευρώ το χρέος μας μέσω της επαναγοράς ομολόγων. Ας αφήσουμε το ρηξικέλευθο του όλου σκεπτικού της απόφασης ασχολίαστο για τώρα και ας ασχοληθούμε με την περιβόητη επαναγορά.

Δεν γνωριζω από “δημιουργική λογιστική”, αλλά με τα μαθηματικά που γνωρίζει όλος ο κόσμος, τα νουμεράκια της επαναγοράς δεν βγαίνουν.
Το σχέδιο ήταν να δανειστούμε 10 δις ευρώ ώστε να αγοράσουμε 40 δις ελληνικού χρέους στην τιμή των 28 σεντ. Αν αφαιρέσουμε τα χρήματα του δανείου για την αγορά, το όλο εγχείρημα θα οδηγούσε στη μείωση του χρέους κατά 30 δις.
Η επιτυχία της επαναγοράς τέθηκε από την κυρία Λαγκαρντ του ΔΝΤ ως απαραίτητη προυπόθεση για να εκταμιευθεί το μερίδιο του ΔΝΤ ώστε να πάρουμε την πολυαναμενόμενη δόση.

Στην πορεία τα δεδομένα όμως άλλαξαν. Τα ομόλογα δεν αγοράστηκαν στην συμφωνημένη τιμή των 28, αλλά σε τιμές αναλόγως με τη λήξη τους, που φτάνουν ακόμη και τα 40 σεντ.
Εκτιμαται ότι το ποσό που μαζεύτηκε από την επαναγορά είναι περίπου 26 – 26,7 δισ,δηλαδή μείωση του χρέους κατά 16-16,7 δις, και κατά συνέπεια ξανάνοιξε η διαδικασία έτσι ώστε με κάποιο πρόσθετο δάνειο να επαναγοραστούν 3-4 δις (άγνωστο σε ποια τιμή). Άρα αν αφαιρέσουμε τα χρηματα που δανειζόμαστε, η καθαρή μείωση του χρέους μας θα είναι σίγουρα κάτω από 20 δις.
Να θυμηθούμε εδώ ότι η κυρία Λαγκαρντ του ΔΝΤ συνδέει τα 30 δις μείωσης του χρέους με την προοπτική εκταμίευσης της δόσης από το ταμείο.

Το παράλογο είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και θεωρεί την επαναγορά επιτυχημένη! (Ασχετο, αλλά ευτυχώς που δεν κυκλοφόρησε κι άλλο σποτάκι του ηγέτη μας Σαμαρά να πανυγυρίζει για την επιτυχία. Αλήθεια, πόσο κόστισε και ποιός πλήρωσε την αυτοπροβολή του Αντωνάκη μας;)
Κι εδώ αρχίζει κανείς να σκέφτεται ότι ίσως κάτι να βρωμάει σε όλη αυτή την επαναγορά.
Αγοράζουμε ομόλογα (χρέος), που κάποιοι άλλοι ίσως να θέλουν να τα ξεφορτωθούν, σε τιμές μάλιστα πάνω από τις συμφωνημένες με το ΔΝΤ. Και για να το πούμε και χύμα, κάποιοι που αγόρασαν φτηνά μετά το πρώτο κούρεμα, τώρα τα κονόμησαν χοντρά. Ποιοί;; Και γιατί οι bad banks της Γερμανίας δεν συμμετείχαν πριν αλλά αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα, που οι τιμές όπως λέγεται έχουν ανέβει; Για να μην μπούμε στον κυκεώνα των ελληνικών τραπεζών, των ανακεφαλαιοποιήσεων, των αναβολών καταβολής φόρου, των συγχωροχαρτιών κλπ. Μεγάλη ιστορία, ίσως μεγαλύτερη αμαρτία. Σε κάθε περίπτωση, η επαναγορά καταλήγει – κατά τη γνώμη μας – σε ένα ακόμη φιάσκο.

Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, έχει δανειστεί για να αγοράσει χρέος ώστε (όπως ισχυρίζονται), να πάρουμε τη δόση. Έλα όμως που δεν έπιασε το στόχο!
Τι περιμένουν λοιπόν οι ...ηγέτες μας ότι θα κάνει η Λαγκαρντ; Ότι θα πει “10 δις πάνω – 10 δις κάτω, κανένα πρόβλημα ας εκταμιεύσουμε τη δόση”;
Ας μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ ίσως και να επιθυμούσε μια απεμπλοκή από την Ελλάδα.
Ακόμα και αν δεν συμβει καμία μεγάλη εμπλοκή (που τη βλέπουμε πολύ πιθανή), ακόμα κι αν δεν αποχωρήσει το ΔΝΤ, δύο πράγματα είναι σίγουρα: πρώτον δόση στις 13 δεν παίρνουμε και δεύτερον αυτά τα 10 -13 δις που δεν καταφέραμε να επαναγοράσουμε, πάλι από το λαό θα ζητηθούν.

ΥΓ. Σήμερα βγάζουν στη δημοσιότητα και τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πάλι καθρεφτάκια κουνάνε στους ιθαγενείς για να αποσπάσουν την προσοχή τους; Νομίζουν!!!

η ψείρα