Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ιράν: Συντριπτική ήττα για τον Ahmadinejad στις βουλευτικές εκλογές

...σχολιάστε
Συντριπτική ήττα γνώρισε ο πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Παρασκευή, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Με το 90% των καλπών καταμετρημένο, τα κόμματα που πρόσκεινται στον Αγιατολάχ Ali Khamenei καταλαμβάνουν πάνω από το 75% των 290 θέσεων του κοινοβουλίου.
Η εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της χώρας καθώς σχεδόν όλοι οι βουλευτές χαρακτηρίζονται ως συντηρητικοί.


Μάλιστα, ο αριθμός των μεταρρυθμιστών αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τους 10 τη στιγμή που στην απερχόμενη βουλή ήταν 60 καθώς οι προχώρησαν σε μποϊκοτάζ λόγω του κατοίκου περιορισμού  που έχει επιβληθεί στους δύο ηγέτες τους Mirhossein Mousavi και Mehdi Karoubi.

Στην Τεχεράνη μόνο εκ των 30 εδρών τις 19 αναμένεται να καταλάβουν υποστηρικτές του Khamenei ενώ στις αγροτικές περιοχές έλαβαν περίπου το 70%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η συμμετοχή έφτασε στο 64% έναντι 57% το 2008. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα, ωστόσο η ακριβής σύνθεση του κοινοβουλίου δεν θα γίνει γνωστή έως τον Απρίλιο λόγω των επαναληπτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν για 30 περίπου έδρες.
Σημειώνεται πως το επόμενο έτος θα λάβουν χώρα οι προεδρικές εκλογές.

capital