Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η συμφωνία του Eurogroup ή όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει

...σχολιάστε
Μετά από 15 ώρες διαβουλεύσεων του Eurogroup, ήρθαν οι ανακοινώσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και το "κούρεμα" του ελληνικό χρέους.


Τι προβλέπεται συνοπτικά:

1)Δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ.

2)«Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5%.

3)Επαναφορά του δημόσιου χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.

4)Δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους.

5)Ενισχυμένη παρουσία της task force και της τρόικας.




Πολλοί πολιτικοί και ΜΜΕ βγήκαν και δήλωσαν ότι η Ελλάδα (ξανα)σώθηκε.
 Η ανάξια γράφουσα δεν το πιστεύει και θα ήταν χρήσιμη μια επισήμανση εδώ, ότι όταν συζητάμε για τη  νέα συμφωνία των 130 δισ. και τη  συμφωνία για το "κούρεμα" του χρέους μας, ας θυμόμαστε ότι το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι δηλώσεις και μάλιστα όχι σαφείς.

Δεν υπάρχει κανένα υπογεγραμμένο έγγραφο και μη μου πείτε "ο λόγος τους συμβόλαιο", γιατί θα σας παραπέμψω σε όλα αυτά που είπαν και αναίρεσαν πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, τα δύο τελευταία έτη.

Για παράδειγμα, χθες συμφωνήθηκε το ύψος της ανταλλαγής των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα στο 53,5% της αξίας τους, του λεγόμενου PSI.

Πρώτον, η συμφωνία έγινε με εκπροσώπους συγκεκριμμένων funds και όχι με όλους τους ομολογιούχους. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό ομολογιούχων δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν το όλο εγχείρημα σε αποτυχία.

Δεύτερον, η ίδια η ΕΕ πριν πέντε  μέρες ζητούσε νομικές συμβουλές από την νομική εταιρία της Νέας Υόρκης Cleary Gottlieb Steen & Hamilton για τις νομικές κυρώσεις που θα είχε αν ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και μετά την ακυρώσει!! (περισσότερα εδώ: http://pseira.blogspot.com/2012/02/blog-post_7433.html ).
Η απάντηση που πήρε ήταν  ότι δεν θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις και όπως βλέπουμε προχώρησε χθες στις συζητήσεις.

Άρα το PSI όχι μόνο δεν "έκλεισε", ουσιαστικά ούτε καν έχει "ανοίξει" ακόμα!

Ας αφήσουμε το PSI που είναι προαπαιτούμενο για να πάρουμε το δεύτερο πακέτο βοήθειας, η ίδια η εκταμίευση του πακέτου φαίνεται να έχει πολλές αιχμηρές άκρες.

Μαζί με τα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε μέχρι τις αρχές Μαρτίου, μέτρα που θα εξαθλιώσουν την ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία, δεχτήκαμε τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα πηγαίνουν τα χρήματα του πακέτου, τα οποία θα εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα το χρέος μας.
Με άλλα λόγια, Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει και ο ελληνικός λαός μόνο πληρώνει και δεν πρόκειται να δει ευρώ από αυτό το "πακέτο βοήθειας".

Και θα πληρώσει ακόμα παραπάνω, αφού η συμφωνία προβλέπει ότι αν μια χρονιά δεν πιάσουμε τους στόχους μας, δεν παίρνουμε δεκάρα από τα λεφτά του πακέτου, αντίθετα, μπορούν να πάρουν χρήματα για το ταμείο από τα έσοδα του κράτους που μπορεί να προορίζονται για μισθούς και συντάξεις, για να πληρωθεί το χρέος!

Γίνεται ακόμα καλύτερο: αυτό το ταμείο θα πρέπει να κατοχυρωθεί με "Συνταγματικό νόμο".
Λυπάμαι που δεν γνωρίζω τον συνταγματολόγο του "αυτονόητου" να μου εξηγήσει πως θα καταφέρει να εντάξει το ταμείο στο Σύνταγμα μας χωρίς συνταγματική αναθεώρηση και μάλιστα μέσα σε δύο εβδομάδες!

Όλα αυτά βεβαίως συνεπάγονται την παραχώρηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας, (της άσκησης της οικονομικής πολιτικής μας), στην επίβλεψη των εταίρων μας, κάτω από την στενή επίβλεψη της "task force" που θα μας εγκαταστήσουν. (Και εδώ θα χρειαζόταν ένας συνταγματολόγος για να μας εξηγήσει πως μπορεί να γίνει αυτό, αφού το Σύνταγμα μας δεν το επιτρέπει).

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Για να πέσει το χρέος μας στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, όταν πριν δυο χρόνια ήταν στο 120%!
Αφού λοιπόν κόπηκαν μισθοί και συντάξεις, εξαθλιώθηκε η υγεία και η παιδεία μας,  εκτινάχθηκε η ανεργία και αποδομήθηκε η ελληνική κοινωνία και οικονομία, έρχονται να μας "ξανασώσουν" ζητώντας ακόμα περισσότερες θυσίες από μας, υποσχόμενοι ανάπτυξη προφανώς σε αυτούς που θα έρθουν να μας αγοράσουν και μάλιστα φθηνά, πολύ φθηνά!

Αυτό είναι το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, με την οποία μας έχουν τρομοκρατήσει, απειλήσει, εγκλωβίσει.
Αλλά ακόμα και αυτό, παρακολουθώντας τη στάση και τις απαιτήσεις των "διασωστών" μας, επιτρέψτε μου να έχω αμφιβολίες εαν πρόκειται να μας το δώσουν...

η ψείρα