Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Οι κινήσεις των εταίρων μας, μας οδηγούν σε χρεοκοπία.

...σχολιάστε
Tα στελέχη των υπουργείων των Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν κινήσεις το βράδυ της Τρίτης  για να ξεκινήσει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ύψους 200 δις  ευρώ, χωρίς την έγκριση ενός νέου πακέτου στήριξης για την Αθήνα - ένα σημάδι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει περισσότερες αποδείξεις ότι η Ελλάδα ζει με τις δεσμεύσεις λιτότητας πριν δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται επειγόντως για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.


Σύμφωνα με τα έγγραφα που διανέμονταν στη λεγόμενη «ομάδα εργασίας του ευρώ», (αξιωματούχοι των εθνικών υπουργείων Οικονομικών που συναντήθηκαν την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσουν το ελληνικό πρόγραμμα), η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να αρχίσει ήδη από την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Αλλά η απόφαση για τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να καθυστερήσει μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 2 Μαρτίου και να εγκριθεί μόνον εφόσον οι ηγέτες πεισθούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει "τις δράσεις προτεραιότητας", που περιλαμβάνουν βαθιές περικοπές των μισθών και μαζικές απολύσεις, απαιτήσεις που διατυπώθηκαν από τους δανειστές της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα.

Η κίνηση, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, θα φέρει εβδομάδες νέας αβεβαιότητας για το αν η Αθήνα θα χρεοκοπήσει στις 20 Μαρτίου που λήγουν ομόλογα 14.5 δισεκατομυρίων ευρώ. Αν και η αναδιάρθρωση του χρέους θα μειώσει αυτό το ποσό κατά το ήμισυ, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μην έχοντας το υπόλοιπο ποσό, εάν δεν πάρει ένα νέο πακέτο διάσωσης μέχρι τότε.

Το γεγονός που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα είναι ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ενδέχεται να αρχίσουν την αναδιάρθρωση του χρέους - μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων όπου οι κάτοχοι ομολόγων 200 δις ευρώ  θα τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα στο μισό της ονομαστικής τους  αξίας, χωρίς τα χρήματα που απαιτούνται για τη συμφωνία να υπάρχουν στη θέση του.
Σύμφωνα με ένα "σημείωμα" που διανεμήθηκε στην ομάδα εργασίας του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να συγκεντρώσουν 93.5 δις ευρώ για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους. Από το ποσό αυτό, τα 30 δισ. θα πάνε απευθείας σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων ως «γλυκαντικά», για να συμμετάσχουν στη συμφωνία. Άλλα  23 δις θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποίες θα εξαφανιστούν όταν τα τεράστια χαρτοφυλάκια τους με ελληνικά ομόλογα μειωθούν σε αξία.

Όμως τα έγγραφα δείχνουν ότι τα εθνικά κοινοβούλια δεν αναμένεται να εγκρίνουν το ποσό των 93.5 δισ ευρώ παρά μόνο μετά το ξεκίνημα της ανταλλαγής του χρέους.Οι αξιωματούχοι της  Ευρωζώνης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις προειδοποιήσεις που έχουν λάβει από εξωτερικούς νομικούς και οικονομικούς συμβούλους ότι η ανταλλαγή θα μπορούσε να αποτύχει χωρίς τα χρήματα στη θέση τους.


Ένα σημείωμα από τη Lazard,την οικονομική συμβουλευτική εταιρεία της Νέας Υόρκης, που διανέμήθηκε στους αξιωματούχους προειδοποιεί ότι εάν τα χρήματα δεν συγκεντρωθούν από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πριν την προσφορά των ομολογιούχων, η προσφορά θα μείνει εβδομάδες σε αβεβαιότητας.

"Θα περιμέναμε ότι αυτή η αβεβαιότητα θα μειώσει τις πιθανότητες η προσφορά να είναι επιτυχής", γράφει το σημείωμα της Lazard. "Η Ελλάδα θα ήταν σαν να ζητούσε στην πραγματικότητα,να δεσμευτούν οι πιστωτές της για την υποβολή προσφορών [ελληνικά ομόλογα] τους και να τους "μπλοκάρει", για  διάστημα τριών εβδομάδων χωρίς να έχουν τα εχέγγυα ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παραδώσει, ό,τι πρέπει να παραδώσει για να κλείσει η ανταλλαγή".
Σε μια ένδειξη του πόσο αβέβαιο το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει, η ομάδα ζήτησε επίσης νομικές συμβουλές από την νομική εταιρία της Νέας Υόρκης, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, ρωτώντας αν η Ελλάδα  δεσμεύεται από την προσφορά ανταλλαγής χρέους μετά την αποστολή της πρόσκλησης στους ιδιώτες ομολογιούχους: ένα σημάδι ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το αν θα είναι σε θέση να πάρουν κοινοβουλευτική έγκριση για τα 93.5 δισ. ευρώ όταν η  ανταλλαγή ομολόγων έχει ξεκινήσει.
Στις νομικές συμβουλές του, o Cleary Gottleib είπε ότι θα ήταν νόμιμο να "τορπιλίσουν" την ανταλλαγή χρέους ακόμη και μετά την αποστολή της πρόσκλησης, αλλά προειδοποίησε εναντίον αυτής της πρακτικής.
"Κάθε κυρίαρχη αναδιάρθρωση είναι μοναδική και δημιουργεί προηγούμενο", λέει η νομική σημείωση. "Οι αρνητικές συνέπειες στη φήμη (της Ελλάδας καθώς και της υπόλοιπης ΕΕ) να ξεκινήσει μια συναλλαγή που αποτυγχάνει ως αποτέλεσμα της συλλογικής αποτυχίας του να πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά".

ibytes , πληροφορίες από Financial Times, απόδοση από την ψείρα