Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Στο δρόμο για το jurassic park: Ρώσσοι αναγέννησαν φυτό από σπόρους 30.000 ετών!

...σχολιάστε
Ήταν ο θησαυρός ενός σκίουρου της Εποχής των Παγετώνων,  ένα λαγούμι που περιείχε καρπούς και  σπόρους που είχαν κολλήσει στο μόνιμο στρώμα του πάγου της Σιβηρίας για πάνω από 30.000 χρόνια.
Από τους ιστούς των φρούτων, μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων κατάφερε να "αναστήσει" ένα ολόκληρο φυτό, με ένα πρωτοποριακό πείραμα που ανοίγει το δρόμο για την αναβίωση και των άλλων ειδών.


Η Silene stenophylla είναι το παλαιότερο φυτό που έχει ποτέ  αναγεννηθεί, είπαν οι ερευνητές, και είναι εύφορη, παράγει λευκά λουλούδια και βιώσιμους σπόρους.

Το πείραμα αποδεικνύει ότι το μόνιμο στρώμα του πάγου χρησιμεύει ως ένας φυσικός θεματοφύλακας για αρχαίες μορφές ζωής, δήλωσαν οι Ρώσοι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Τρίτη στο τελευταίο τεύχος του «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις μελέτες μας στο μόνιμο στρώμα του πάγου σε αναζήτηση προ-υπάρχουσας ζωής, που υποθετικά έχει προ πολλού εξαφανιστεί από την επιφάνεια της γης", λένε οι επιστήμονες στο άρθρο.

Καναδοί ερευνητές είχαν αναγεννήσει νωρίτερα κάποια σημαντικά μικρότερα φυτά από σπόρους που βρέθηκαν σε λαγούμια.

Η Svetlana Yashina του Ινστιτούτου Κυτταρικής Βιοφυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία ηγήθηκε της προσπάθειας αναγέννησης, είπε ότι το αναβιωμένο φυτό μοιάζει πολύ με τη σύγχρονη εκδοχή του, η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσεται στην ίδια περιοχή στη βορειοανατολική Σιβηρία.
"Είναι ένα πολύ βιώσιμο φυτό και προσαρμόζεται πολύ καλά», είπε στο Associated Press σε τηλεφωνική της συνέντευξη.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ομάδα της θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο της και να αναπαραχθούν περισσότερα είδη φυτών.
Η ρωσική ερευνητική ομάδα ανάκτησε το φρούτο μετά από τη διερεύνηση δεκάδων υπόγειων λαγουμιών, κρυμμένων κάτω από στρώματα πάγου στη δεξιά όχθη του ποταμού Kolyma στη βορειοανατολική Σιβηρία, τα ιζήματα του οποίου χρονολογούνται από 30.000 έως 32.000 ετών.

Τα ιζήματα αυτά εδραιώσει σταθερά μαζί και συχνά εντελώς γεμάτο με πάγο, καθιστώντας οποιαδήποτε διείσδυση νερού αδύνατο - δημιουργώντας ένα φυσικό θάλαμο κατάψυξης πλήρως απομονωθεί από την επιφάνεια.

"Οι σκίουροι έσκαψαν το παγωμένο έδαφος για να χτίσουν τις φωλιές τους, οι οποίες είναι περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου, βάζοντας  σανό πρώτα και στη συνέχεια γούνα ζώων, δημιουργώντας ένα τέλειο θάλαμο αποθήκευσης", δήλωσε ο Stanislav Gubin, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο οποίος πέρασε χρόνια ερευνώντας την περιοχή για λαγούμια σκίουρων. «Είναι μια φυσική κρυογονική τράπεζα."

Τα λαγούμια βρίσκονταν 38 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, σε στρώματα που περιέχουν οστά μεγάλων θηλαστικών, όπως μαμούθ, ρινόκερων βισόνων, αλόγων και ελαφιών.
Ο Gubin είπε ότι η μελέτη έδειξε ότι ο ιστός μπορεί να επιβιώσει διατηρημένος στον πάγο για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή αναγέννηση των θηλαστικών της Εποχή των Παγετώνων.

"Αν είμαστε τυχεροί, μπορούμε να βρούμε κάποιους κατεψυγμένους ιστούς σκίουρων", είπε ο Gubin είπε στο AP. "Και αυτή η πορεία θα μπορούσε να νας οδηγήσει στα μαμούθ."

Ιάπωνες επιστήμονες ψάχνουν ήδη στην ίδια περιοχή για ιστούς μαμούθ, αλλά ο Gubin εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ρώσοι θα είναι οι πρώτοι που θα βρούν κατεψυγμένους ιστούς  ζώων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναγέννηση τους.
«Είναιη  γη μας, θα προσπαθήσουμε να τους πάρουμε πρώτοι», είπε.

usatoday