Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν και το Ομάν θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις

...σχολιάστε
Ένας ιρανός Ναυτικός διοικητής δηλώνει ότι η χώρα του έχει ορίσει τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων με τον στενό της σύμμαχο, το Ομάν το Μάρτιο. Το Ιράν φαίνεται να μετατρέπεται σε μεγάλη ναυτική δύναμη στην καταπολέμηση της πειρατείας και συνεργάζεται με άλλες χώρες της περιοχής.

Ο υποναύαρχος Habibollah Sayyari είπε ότι οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.
Εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί στρατιωτικά με τις άλλες χώρες της περιοχής σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν και Ομάν καταλαμβάνουν τις απέναντι ακτές των Στενών του Ορμούζ.


Έχουν ήδη διεξάγει δύο ασκήσεις μαζί, το 2009 και το 2011.
Πέρυσι, η άσκηση περιλάμβανε τέσσερα πλοία, δύο μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο στη θάλασσα υπό τη διοίκηση του Ομάν, με τέσσερα πολεμικά πλοία του Ιράν.

Με απόφαση του Ιράν να διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου προς τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε απάντηση της απόφασης της ΕΕ να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, η χώρα βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πελατών στον τομέα της ενέργειας.
Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Πρόεδρος Mohammez Reza Rahimi επισκέφθηκε πρόσφατα το Ομάν για να συζητήσουν το εμπόριο φυσικού αερίου.
Το 2009 οι χώρες είχαν συμφωνήσει να αναπτύξουν από κοινού ένα 200 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Εθνική Ιρανική Εταιρία εξαγωγής του φυσικού αερίου είπε ότι το Ιράν είχε καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς Ομάν και την Ινδία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η παρουσία του Ιράν σε διεθνή ύδατα, ήταν ανοδική, με τα πλοία του να επισκέπτονται τοποθεσίες από το Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Σάββατο το Ιρανικό αντιτορπιλικό Shahid Naqdi και το σκάφος Khark  έπλευσαν στη Μεσόγειο και ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας. Ο Sayyari σημείωσε ότι η αποστολή είχε ως σκοπό να δείξει τη "δύναμη" του Ιράν και να φέρει ένα μήνυμα "ειρήνης και φιλίας» στην περιοχή.
Τα πλοία προβλέπεται να λάβουν μέρος σε μια κοινή άσκηση με το ναυτικό της Συρίας.

Η δήλωση του Sayyadi ώθησε το Ισραήλ να θέσει το ναυτικό του σε επιφυλακή.

Οι εντάσεις μεταξύ των χωρών έχουν αυξηθεί κατά τους τελευταίους μήνες, με την ισραηλινή ηγεσία να δυσπιστεί όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται μια επίθεση στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω απότις  βομβιστικές επιθέσεις στην Τιφλίδα, το Νέο Δελχί και την Μπανγκόκ που είχαν ως στόχο υπηκόους του Ισραήλ.

Το ιρανικό ζήτημα είναι το βασικό θέμα προς συζήτηση για τον σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των  ΗΠΑ, Tom Donilon.  κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Αλλά το ναυτικό του Ιράν έχει επίσης τεθεί στην υπηρεσία άλλων σκοπών.
 Σε μια προσπάθεια διασφάλισης των εμπορικών πλοίων και των πετρελαιοφόρων,διεξάγει περιπολίες κατά της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν, ανάμεσα στην Υεμένη και τη Σομαλία, από το Νοέμβριο του 2008.

rt