Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το ευρώ δεν είναι παρά μόνο ένα πείραμα-και ο δρόμος της ΕΕ είναι στρωμένος με αποτυχημένα πειράματα.

...σχολιάστε
Η υλικότητα του ευρώ, το γεγονός δηλαδή ότι είναι ένα νόμισμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στις συναλλαγές μας, μας κάνει να ξεχνάμε τόσο τις προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ, όσο και το ότι το Ευρώ δεν είναι ένα ιστορικό νόμισμα, είναι ένα "νεογέννητο" νόμισμα σε σχέση με τα άλλα και πολύ εύκολα μπορεί να ανακοπεί η ανάπτυξη του.


Για τις (αποτυχημένες) προσπάθειες πολιτικής ενοποίησης θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλο άρθρο, τώρα για χάρη παραδείγματος ας θυμηθούμε τι έγινε πριν λίγα χρόνια με το σχέδιο για το Ευροσύνταγμα που μετά από μια περίοδο ευφορίας, κατάρρευσε με κρότο.

Ας γυρίσουμε όμως στα οικονομικά και ας θυμηθούμε ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπήρξε βασική προτεραιότητα από το 1969!

1) Η έκθεση Werner το 1970 αποτελούσε έναν "οδικό χάρτη" για τη δημιουργία της ΟΝΕ σε τρεις φάσεις, μέσα σε δέκα χρόνια (1971-1980). Η έκθεση προέβλεπε ότι μέσα από τον οριστικό προσδιορισμό των ισοτιμιών μεταξύ των ευρωπαϊκών νομισμάτων θα περνούσαμε σε ένα κοινό νόμισμα. Η αντίδραση της Γαλλίας ακύρωσε πρόωρα το όλο εγχείρημα.

2) Το "νομισματικό φίδι", (ένα πολύπλοκο σύστημα ισοτιμιών έναντι του δολαρίου), ήταν ότι απέμεινε από την έκθεση Werner, μια προσπάθεια να επιτευχθεί τουλάχιστον το πρώτο στάδιο, ο προσδιορισμός σταθερών ισοτιμιών.
Αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος του φιδιού, αποσύρθηκε η Βρετανία για να την ακολουθήσει η Ιρλανδία.
Μετά και από την κρίση του 1973 έγινε φανερό ότι το νομισματικό φίδι είχε αποτύχει.

3)Το Ευρωπαϊκό νομισματικό Σύστημα. Ποιός θυμάται το ECU;
Κάθε νόμισμα είχε μια ισοτιμία έναντι της Ευρωπαϊκής νομισματικής Μονάδας (ECU).
Με αποχωρήσεις κρατών όπως η Βρετανία και η Σουηδία και εν μέσω πολλών άλλων προβλημάτων, το ECU παρότι δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν και απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους του, θεωρήθηκε ώς προστάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής ένωσης.

4)Το Ευρώ. Και αφού η ΕΕ έχει αποτύχει στις προηγούμενες απόπειρες, και όλες οι προσπάθειες πολιτικής ένωσης ώστε να στηριχθούν οι απόπειρες οικονομικής και νομισματικής ένωσης έχουν στεφθεί επίσης με αποτυχία, περάσαμε πανηγυρικά στο Ευρώ και στο κοινό νόμισμα!

Θεωρείτε ότι οι τεχνοκράτες έμαθαν από τα λάθη τους ή ότι πειραματίζονται για άλλη μια φορά; Πόσο πιθανό είναι εν τέλει το ευρώ μακροπρόθεσμα να μην αποτύχει;

Η ψείρα