Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

130δις. Τι ακολουθεί την τεράστια συμφωνία

...σχολιάστε
Μια απο τις μεγαλύτερες όλων των εποχών σε επίπεδο διακρατικής χρηματοοικονομικής σύμβασης δανεισμο.
Δεν θα μπω στην λογική να αναπτύξω , συμφωνήσω ή διαφωνήσω με τις εξόχως αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις που ακούγονται διότι δεν είναι του παρόντος.

Θα επιμείνω όμως στο ότι πρακτικά τα χρήματα ΔΕΝ θα τα πάρουμε ,όπως έλεγα σε άρθρα μου προ της περιβόητης ψήφισης απο την Βουλή των μέτρων τις προάλλες.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνομαι με την δημιουργία του ειδικού λογαριασμού.


Θα σας έλεγα μάλιστα πως απο το να βάζουν χέρι στα χρήματα τα λαμόγια που λυμαίνονται τον τόπο τα τελευταία 37 χρόνια με πρόσχημα τις κατ’επίφαση αριστερές , σοσιαλιστικές νοοτροπίες ή εκείνα της δεξιάς επανίδρυσης του κράτους καλύτερα να μην έρχονται ποτέ μέσα στην χώρα.
Θα προτιμήσω να μείνω στα στενά πλαίσια της γεωπολιτικής προσέγγισης των ζητημάτων που αναπτύσονται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου τα τελευταία 2 χρόνια με την αποσταθεροποίηση της περιοχής και το τι σημαίνει πραγματικά αυτή η συμφωνία.
Κατα την γνώμη μου έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κατάληξη αυτή η ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ προχθές δια μέσου κυρίως των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών.Ήταν μια σαφής δήλωση του Ατλαντικού τομέα της Δυτικής επικυριαρχίας που έλεγε πως δεν θα έπρεπε με κανέναν τρόπο να καταρρεύσει η Ελλάδα.Όχι βεβαια γιατί μας αγαπούν αλλά γιατί τυχόν τέτοια εξέλιξη δεν περιορίζεται μόνο στο αν το σουπερ μαρκετ της γειτονιάς μας θα έχει τρόφιμα ή το φαρμακείο καύσιμα.

Η γεωπολιτική σχεδίαση των ΗΠΑ προσδιορίζει τον πλήρη έλεγχο του μεσαίου χώρου της Ευρασίας που πρακτικά περικλείει το κομμάτι της Αδριατικής –Βαλκάνια-Μάυρη Θάλασσα-Καύκασος –Μέση Ανατολή και κλείνει με τα παράλια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
Ένας  χώρος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος  που πρακτικά ο έλεγχος του θα επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο όλου του πλανητικού συστήματος.Πόσο μάλλον όταν φαίνεται να έχει έρθει η ώρα και  της ενεργοποίησης  της ενεργειακής αποθήκης της Δύσης με την εκμετάλευση των υδρογοναθράκων της περιοχής.
Μια κατάρρευση της Ελλάδος ,προσοχή δε μιλώ για απώλεια ελέγχου της, θα έβαζε στο παιχνίδι παίκτες με ανεξάρτητες πολιτικές ειδικά σε μια χώρα που το λαικό αίσθημα βρίσκεται με την μισή καρδιά στην Ανατολή και την μισή στην Δύση.(Δεν είναι τυχαίο πως σε πρόσφατη εκπομπή λόγου στο MEGA έπαιξε επισταμένως η κουβέντα νεαρού περί ιστορικής τοποθέτησης της χώρας στην Δύση).

Ρωσία και Τουρκία είναι δυο απο αυτές τις νέες ,ανερχόμενη η δεύτερη, επανακάμψασα η πρώτη, δυνάμεις που επιθυμούν τον έλεγχο της περιοχής για δικούς τους λόγους η κάθε μια.Κυρίως γιατί αισθάνονται να ασφυκτιούν στο υφιστάμενο status quo στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Η Ελλάδα για άλλη μια φορά βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της γεωπολιτκής ανακατάταξης του πλανητικού ενδιαφέροντος και φοβάμαι ο λαός της δεν το έχει κατανοήσει.
Έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε συνδυασμό με το αδελφό λαό της Κύπρου να επαναπροσδιορίσει την θέση της και να δώσει την ευκαιρία στο Ισραήλ να αποκτήσει το στρατηγικό βάθος που του λείπει και στην Δύση ,μεγάλο κομμάτι των πηγών ενέργειας που έχει η τελευταία ανάγκη ώστε να απεξαρτηθεί απο μονοδιάστατες  πηγές  κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών.

Μια κατάρρευση δεν θα έβαζε μόνο την Ε.Ε. σε περιπέτειες, όχι τόσο του ανεπαίσθητου ειδικού οικονομικού βάρους της χώρας μας όσο των ορέξεων που θα άνοιγε σε κερδοσκόπους  για άλλες σοβαρότερες χώρες σε μέγεθος στο ΑΕΠ της Ε.Ε.

Ναι αλλά μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως μια απο τις βασικές συνιστώσες της Ατλαντικής Ασφάλειας αυτή της Ευρώπης κλονίζεται.
Θα ήταν έτοιμη μια Αμερικανική Οικονομία με δυο πολέμους προ των πυλών(Συρία-Ιράν) τρεκλίζοντας απο τους δύο που ήδη είχε κάνει (Ιράκ-Αφγανιστάν) και την ύφεση που πέρασε, να αντέξει  βραχυπρόθεσμα ένα τέτοιο πλήγμα όταν το μεγαλύτερο κομμάτι των CDS θα έπρεπε να πληρωθεί απο δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Πως θα αντιδρούσε η Κίνα όταν θα έβλεπε την χώρα της οποία έχει περί το 50% του χρέους στα χέρια της να κλονίζεται;

Με λίγα λόγια οι πιθανότητες να επέτρεπαν μια κατάρρευση μάλλον ήταν λίγες, τουλάχιστον σε αυτή την φάση ,αυτά που ήθελαν τα πήραν και μεταξύ μας εμείς κάποια πράγματα που ΕΠΡΕΠΕ να είχαμε κάνει χρόνια αλλά δεν τολμούσαμε θα τα κάναμε αναγκαστικά.

Το πρόβλημα γεννάται απο τις επερχόμενες εκλογές διότι πολύ φοβάμαι πως όπως ο κουρασμένος Ελληνικός λαός απο τους πολέμους την 01/11/1920 οδηγησε σε εκλογική ήττα τον ΕΛ.Βενιζέλο και δυο χρόνια μετά είχαμε την Μικρασιατική Καταστροφή ο καταπονημένος Ελληνικός Λαός του 2012 μπορεί με μια λάθος απόφαση να οδηγήσει την χώρα σε μια καταστροφή μεγαλύτερη απο τότε, μιας και οι υδρογονάθρακες και η ασφαλεια τους είναι ίσως το μόνο πραγματικό φως στο τούνελ για μελλοντική.....ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Ο Καραφλός Corios