Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ εναντίον Ιράν: Θέλουν, μπορούν;;

...σχολιάστε
Έχοντας εξετάσει τη σκληρότητα του βράχου που είναι κρυμμένες οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και δεδομένου ότι τα σχέδια των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι να επιτεθούν στο Ιράν χωρίς πυρηνικά, η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναπτύξει μια νέα συμβατική υπερβόμβα.
Η Ουάσιγκτον υπενθύμισε για άλλη μια φορά στην Τεχεράνη ότι έχει τη στρατιωτική ικανότητα  να σπάσει τα σκληρά τείχη των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων με συμβατικά όπλα. Όπως άφησαν να διαρρεύσει στη Wall Street Journal,οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια ακόμα πιο αποτελεσματική βόμβα καταφυγίου ( bunker-buster bomb).
Ο αμερικανικός στρατός δεν είναι πια ευχαριστημένος με το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο που διαθέτει, τη Massive Ordnance Penetrator (MOP), μια βόμβα μαμούθ, 13.600 κιλών, που μπορεί να διεισδύσει σε υπόγειες εγκαταστάσεις βαθειά στη γη.


Το Πεντάγωνο πλήρωσε περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια στην Boeing για να αναπτύξει και να παράγει 20 βόμβες MOP, ειδικά σχεδιασμένες για να καταστρέψουν υπόγειες εγκαταστάσεις σε χώρες όπως το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Τώρα, το υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να δαπανήσει άλλα 82 εκατομμύρια δολλάρια για να κάνει τις βόμβες ακόμη πιο αποτελεσματικές.
Μια MOP είναι σε θέση να διαπεράσει 60 μέτρα από οπλισμένο σκυρόδεμα ή 38 μέτρα από σκληρό βράχο, μεταφέροντας 2.700 κιλά εκρηκτικών στο βάθος και  να κατεδαφίσει οτιδήποτε έχει κατασκευαστεί από άνθρωπο. Ωστόσο, στην περίπτωση των βουνών του Ιράν, ακόμα και αυτό δεν φαίνεται αρκετό.


Η Τεχεράνη έκρυψε τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις βαθιά μέσα στο έδαφος, λαμβάνοντας υπόψιν  την εμπειρία του Σαντάμ Χουσεΐν και του Μπασάρ Άσαντ, οι οποίοι έχασαν τις εγκαταστάσεις των πυρηνικών αντιδραστήρων τους το 1981 και το 2007 αντίστοιχα.
Οι ιρανοί πραγματικά έπρεπε να μετατραπούν στους νάνους του παραμυθιού και να σκάψουν βαθιά μέσα στα βουνά, αλλά με μια πολύ ρεαλιστική πρόθεση: να κρύψουν με ασφάλεια το πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Στην εποχή μας, όταν μια βομβιστική επίθεση ενός κυρίαρχου κράτους που μπορεί να το κάνει να επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή, είναι ένας εύκολος περίπατος, όπως βλέπουμε από το παράδειγμα της Λιβύης, ένα τέτοιο προληπτικό μέτρο δεν φαίνεται περιττό.

Αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνει τους αμερικανούς στρατηγούς νευρικούς. Χρειάζονται 100% εγγυήσεις ότι οι στόχοι που δεν μπορούν να καταστρέψουν, δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα στο Ιράν.
Για παράδειγμα, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν είναι σίγουροι ότι μια MOP μπορεί να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Fordo του Ιράν, οι οποίες έχουν 60 μέτρα από σκληρό βουνίσιο βράχο από πάνω τους.
Προς το παρόν, μόνο με πυρηνικά όπλα πολλών δεκάδων χιλιάδων τόνων θα μπορούσαν να εγγυηθούν την εξάλειψη αυτής της εγκατάστασης.
«Από τη στιγμή που τα πράγματα πάνε στο βουνό, τότε πραγματικά πρέπει να έχεις κάτι που γκρεμίζει το βουνό" φέρεται να είπε στρατιωτική πηγή.
Αλλά η χρησιμοποίηση πυρηνικών θα δημιουργούσε προηγούμενο για όλα τα άλλα κράτη που είναι υπερήφανοι ιδιοκτήτες ατομικών όπλων παγκοσμίως. Χώρες όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία θα πάρoυν το ελεύθερο να επιτεθούν στην Αμερική με πυρηνικά σε ένα ξέσπασμα καχυποψίας.
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πυρηνικά όπλα εναντίον αμάχων πληθυσμών ήταν στην Ιαπωνία το 1945, και το γεγονός αυτό εξακολουθεί να είναι χαραγμένο στη μνήμη των ανθρώπων, και όχι μόνο στην Ιαπωνία.


Γι αυτό σήμερα ο αμερικανικός στρατός βασίζεται σε συμβατικά όπλα με διευρυμένες δυνατότητες, κρατώντας τα πυρηνικά όπλα μόνο για "βροχερές μέρες".
Και αν αναρωτιέστε, τίποτα από τα ανωτέρω δεν έχει να κάνει με το Ισραήλ. Αν και το Τελ Αβίβ δεν έχει δοκιμάσει ποτέ, τουλάχιστον αποδεδειγμένα, το πυρηνικό του οπλοστάσιο, αρέσκεται σε παλληκαρισμούς, λέγοντας ότι θα προστατεύσει το εβραϊκό κράτος με κάθε κόστος, ακόμα και προληπτικά.
Προφανώς τα δάχτυλά τους είναι στο διακόπτη ενεργοποίησης και έχουν φαγούρα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα που αρχίζει ένα πόλεμο δεν είναι απαραίτητα αυτή που τον τελειώνει.

rt