Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

€urosclerosis: η καταπληκτική εγγύηση της Angela Merkel (Μα τι γράφουν πάλι σήμερα;;; Τυχαίο;;;)

...σχολιάστε
Δύο ιστορίες που δείχνουν ακριβώς το χάος της ευρωπαϊκής οικονομίας αυτές τις μέρες.



1. Citigroup: Ο κίνδυνος της ελληνικής εξόδου από ευρώ αυξήθηκε στο 50%


"Η Citigroup τη Δευτέρα ανέβασε την εκτίμηση της πιθανότητας μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ τους επόμενους 18 μήνες στο 50% από την προηγούμενη εκτίμηση που κυμαινόταν από 25% έως 30%, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της τράπεζας, βασισμένα στις αναλύσεις των οικονομολόγων Willem Buiter και Ebrahim Rahbari.
"Αυτό κυρίως επειδή θεωρούμε ότι η προθυμία των πιστωτών της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, παρά την ελληνική μη συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος, το οποίο έχει καθιστερήσει σημαντικά", αναφέρει η έκθεση.

Οι Buiter και Rahbari πιστεύουν ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα εγκαταλείποντας το ευρώ θα είναι «μέτριο», επειδή οι πολιτικοί φορείς  θα ενεργήσουν έτσι ώστε να προστατευθούν άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης από περαιτέρω μετάδοση μετά την πρωτοφανή έξοδο.

Αναμένουν επίσης ότι η μακρά διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα γίνει με συντεταγμένο, έστω και καταναγκαστικό τρόπο.

Θεωρούν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταλήξει να αναδιαρθρώσει τα ελληνικά ομολόγα που κατέχει, μια πρόταση που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων."

Είναι λίγο πολύ ένα τυπικό άρθρο, με τίποτα το ασυνήθιστο, εκτός από το γεγονός ότι ένα ζευγάρι  οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει τον υπολογισμό τους για την πιθανότητα μιας ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ και αυτό από μόνο του είναι απλώς μια εικασία.

Υπάρχει ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό νέο σημείο στο επόμενο άρθρο.


2. Ευρώ ολισθήματα στις Ελληνικές ανησυχίες


"ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-Το ευρώ υποχώρησε ελαφρώς καθώς ο Έλληνα Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος παλεύει για να επιτύχει μια πολιτική συμφωνία για τα νέα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για την εξασφάλιση της εξωτερικής χρηματοδότησης.

Ωστόσο, το νόμισμα ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας μετά από την αναφορά της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει μια δυνητικά αποσταθεροποιητική ελληνική χρεοκοπία.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έναντι του δολαρίου από την 1 Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία του κ. Παπαδήμουτο Σαββατοκύριακο να καταλήξει σε συμφωνία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τις περικοπές των δαπανών και τη μείωση κατά 20% του κατώτατου μισθού, η οποία είναι απαραίτητη για να πάρουν τα  130 δισεκατομμύρια ευρώ  των ενισχύσεων από τη λεγόμενη τρόικα των δανειστών, η οποία περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα."


Ήταν η δεύτερη παράγραφος που τράβηξε την προσοχή μου.

 Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει ως προς τα πολύ αυστηρά, ιδιαίτερα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας στα οποία βασίζεται η ενίσχυση των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ,  αλλά η καγκελάριος Μέρκελ έχει ήδη δηλώσει ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει μια ελληνική χρεοκοπία.

Εάν η πτώχευση δεν επιτρέπεται, γιατί θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας; Εκτιμάται ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα για το 2011 ήταν 231,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ελλάδα ψάχνει για 14,4 δισεκατομμύρια, για την πληρωμή  ομολόγων που λήγουν στις 20 Μάρτίου, ποσό  που είναι ίσο με το 6,21% του συνόλου του ΑΕΠ της τελευταίας χρονιάς.
Με περίπου 250 εργάσιμων ημερών ανά έτος, η εργάσιμη ημέρα του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν € 926,8 εκατομμυρίων την ημέρα.
Άρα, τα 14,4 δισεκατομμύρια για την εξαγορά των ομολόγων είναι ίση περίπου με  την αξίας της παραγωγικότητας τριών εβδομάδων για το σύνολο της οικονομίας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να προβεί στην καταβολή αυτή χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Η προγραμματισμένη καταβολή της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των  130 δισεκατομμυρίων ευρώ, (ποσό το οποίο είναι ίσο με το 56,1% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας).
Προσθέστε σε αυτό το πρώτο πακέτο διάσωσης των 110 δισ.ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει διασώσει την Ελλάδα με ποσό  πάνω από την αξία της συνολικής ελληνικής παραγωγής για ένα ολόκληρο έτος και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας που ανέρχεται στο 160%  του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά το 20% του ΑΕΠ σε μόλις ένα χρόνο.

Φυσικά, αν η καγκελάριος της Γερμανίας πρόκειται να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δεν υπάρχει ανάγκη για την Ελλάδα να λάβει τα μέτρα λιτότητας.
Θα είναι σε θέση να συνεχίσουν ως έχουν και να αφήσουν τους Γερμανούς φορολογούμενους να αναλάβουν το χρέος τους.

Αυτό που οι οικονομολόγοι στο πρώτο άρθρο έλεγαν πραγματικά ήταν  ότι η Ελλάδα απλά δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, παρά τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όταν λένε ότι οι πιθανότητες είναι 50% ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα, αυτό που πραγματικά λέει είναι ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να εκδιωχθεί: οι άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη εκτεθεί σε υψηλό κόστος λόγω της ελληνικής κρίσης και επιτρέποντας στην Ελλάδα να συνεχίσει να μοιράζεται το κοινό νόμισμα εξασθενεί τις δεκαέξι άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ένας ισχυρός πολιτικός, αλλά η Γερμανία είναι μια δημοκρατική χώρα: για πόσο καιρό θα είναι πρόθυμοι οι γερμανοί φορολογούμενοι να δέχονται να στηρίζουν τους Έλληνες
 Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη εκλογική εκστρατεία, και η οικονομία της Γαλλίας, η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, έχει τα δικά της προβλήματα. Για πόσο καιρό μπορεί ο Πρόεδρος Σαρκοζί να συνεχίσει την πολιτική της βοήθειας προς την Ελλάδα;


Ο συντάκτης  πιστεύει ότι οι οικονομολόγοι της Citigroup ήταν πολύ επιφυλακτικοί λέγοντας ότι  οι πιθανότητες της Ελλάδας να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα είναι 50%.

 Η πραγματικότητα είναι ότι, αν κάποια αρκετά ριζική αναδιάρθρωση συμβεί, όπως απλά η ακύρωση του ελληνικού χρέους ή η ανάληψη της ελληνικής διακυβέρνησης με κάποιας μορφής επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πιθανότητες της ελληνικής αποχώρησης από το κοινό νόμισμα δεν είναι 50%, αλλά σχεδόν100%.

Γιατί σχεδόν 100%;
 Επειδή η κατάσταση πρέπει να θεωρείται τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια δημοκρατία, και στο τέλος οι άνθρωποι έχουν τον τελευταίο λόγο.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται σαν ο ελληνικός λαός να βλέπει τα μόνα μονοπάτια που του ανοίγονται ώς απαράδεκτα και αν η κατάσταση δεν είναι αρκετά ίδια ποσοτικά, είναι πολύ παρόμοια ποιοτικά, όπως και στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης στις αρχές της δεκαετίας 1930: υψηλή και αυξανόμενη ανεργία, σημαντικές απώλειες των εσόδων από τους ανθρώπους που εξακολουθούν να έχουν δουλειά, ανασφάλεια των συνταξιούχων για το πόσο καιρό θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξη τους και δρακόντειες απαιτήσεις από εξωτερικές δυνάμεις.
Μπορεί να μην υπάρχει ένας Φύρερπου καραδοκεί αλλά η κατάσταση είναι πολύ ώριμη για μια ριζική αλλαγή στην κυβέρνηση και τη φιλοσοφία της διακυβέρνησης. Ακόμα και η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ ήταν απλώς μία από τις πολλές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας κομμουνιστικής επανάστασης