Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Μετά το Twitter, τώρα και η Google αρχίζει να λογοκρίνει τα blog! Πάνε να μας φιμώσουν εντελώς!

...σχολιάστε
Μετά την απόφαση του Twitter τον περασμένο μήνα να αρχίσει να λογοκρίνει τα μηνύματα των χρηστών με βάση τους περιορισμούς των αντίστοιχων χωρών τους, η Google ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια παρόμοια πρακτική με τη δική της υπηρεσία blogging.
Ο Blogger, θα αρχίσει να λογοκρίνει τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών του προκειμένου να συμμορφωθούν με τους τοπικούς νόμους αντί να ενθαρρύνεται ένα διεθνώς ανοιχτό Internet.

Ενώ η εταιρεία έχει προηγουμένως επιτρέψει στους χρήστες του διαδικτύου να δημοσιεύουν ελεύθερα τις απόψεις μέσω του Blogger, τώρα θα επιτρέψει μεμονωμένες δικαιοδοσίες που θα διέπουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δημοσιευθεί στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τις νέες πολιτικές της Google, οι προσωπικές σελίδες που φιλοξενούνται στο Blogger, θα ανακατευθύνονται προς τις συγκεκριμένες διευθύνσεις URL της χώρας, όπως για παράδειγμα το ". In" για την Ινδία και το ". Au" για την Αυστραλία.

Η εταιρεία γράφει ότι "η μετεγκατάσταση σε τοπικά domains θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την προώθηση της ελεύθερης έκφρασης και της υπεύθυνης εκδόσης, παρέχοντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις έγκυρες αιτήσεις διαγραφής τους σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία".

Εφαρμόζοντας αυτό, προσθέτει το Google, "οι διαγραφές περιεχομένου μπορούν να γίνονται με βάση τη χώρα, γεγονός που θα περιορίσει τις επιπτώσεις τους στο μικρότερο δυνατό αριθμό αναγνωστών."
Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουν ότι "περιεχόμενο θα αφαιρεθεί εξαιτίας του νόμου μιας συγκεκριμένης χώρας".

Η ανακοίνωση της εταιρίας έρχεται λίγες μόνον εβδομάδες μετά που το Twitter ανακοίνωσε σχεδόν πανομοιότυπα πρότυπα που θα του επιτρέψουν να ξεκινήσει τη λογοκρισία στα tweets βασιζόμενο επίσης στη χώρα προέλευσης τους.

"Η αλλαγή σηματοδοτεί μια νέα τάση στις αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου που υποκύπτουν στις απαιτήσεις των αυταρχικών καθεστώτων", γράφει η Open Net Initiative σε δήλωσή της αυτή την εβδομάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης απαντήσει με μια δήλωση της, επιμένοντας ότι, "Όπως και με άλλους τομείς, οι αποφάσεις των επιχειρήσεων στο ψηφιακό κόσμο έχουν επιπτώσεις στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Παρατηρητές και οι Συνήγοροι για τα τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουν από όταν ξεκίνησε η ψηφιακή επανάσταση".

"Η συλλογική επαγρύπνηση μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ", προσθέτει η ομάδα.