Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κυρώσεις από την SWIFT: Η Δύση φτάνει στα άκρα για να τιμωρήσει το Ιράν.

...σχολιάστε
Οι ΗΠΑ θέλουν να εκδιώξουν το Ιραν από τη SWIFT, μια ανεξάρτητη οικονομική εταιρία, που είναι ζωτικής σημασίας για τις πωλήσεις πετρελαίου της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει άμεσα και καίρια τα οικονομικά της Τεχεράνης, αλλά θα έχει κόστος και για την παγκόσμια οικονομία.


Η εκδίωξη του Ιράν από τη SWIFT θα μπορούσε να προωθήσει την πίεση μέσω οικονομικών κυρώσεων, με στόχο να πεισθεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Θα μπορούσε επίσης να αγοράσει χρόνο για τις ΗΠΑ για να πείσουν το Ισραήλ να μην ξεκινήσουν έναν προληπτικό πόλεμο στο Ιράν αυτή την άνοιξη.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι το σχέδιο θα μπορούσε να βάλει φωτιά στα δυτικά έθνη, δεδομένου ότι θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και να υποβιβάσει τη φήμη της Εταιρείας Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών (SWIFT).

Η εδρεύουσα στις Βρυξέλλες οργάνωση είναι ένα κομβικό τραπεζικό σημείο και χρησιμοποιείται σχεδόν από κάθε κράτος και κάθε εταιρία σε όλο τον κόσμο.

Ο Mark Dubowitz, ειδικός σε θέματα κυρώσεων, ο οποίος συμβουλεύει το Λευκό Οίκο για το Ιράν, είπε  στο AP ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει λεπτομερείς συζητήσεις για τα οφέλη και τις συνέπειες του να αναγκάσει την SWIFT να μπλοκάρει της συναλλαγές του Ιράν.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορoύν να διατάξουν τη SWIFT να πετάξει έξω το Ιράν, μπορούν να τιμωρήσουν το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης.

Ορισμένοι αμερικανοί νομοθέτες πήγαν παραπέρα και ήδη προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση στη SWIFT.
Η Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας ενέκρινε ένα μέτρο νωρίτερα αυτό το μήνα κατευθύνοντας το Λευκό Οίκο  για να πιέσει τη SWIFT να μπλοκάρει τις ιρανικές συναλλαγές.
Ένα σκληρότερο νομοσχέδιο της Βουλής, θα υποχρεώσει τη διοίκηση να επιβάλει κυρώσεις στη SWIFT, εκτός αν σταματήσει την παροχή υπηρεσιών στο Ιράν.

Οι εκπρόσωποι της SWIFT  έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές των ΗΠΑ.
 Η συνάντηση αναμένεται να οδηγήσει την ΕΕ να ζητήσει από την SWIFT να μπλοκάρει τουλάχιστον μερικές από τις ιρανικές τράπεζες στις οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Είναι ασαφές ωστόσο, αν η εντολή θα επεκταθεί και στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

Στην περίπτωση που η SWIFT παραλείψει να ενεργήσει μόνη της, οι ΗΠΑ αναμένουν η Ευρώπη να απαιτήσει από τη SWIFT να τερματίσει τις υπηρεσίες της προς τις ιρανικές τράπεζες, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

 Οι δικηγόροι της SWIFT έχουν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον. Πηγές αναφέρουν ότι ένας συμβιβασμός κατά τον οποίο η SWIFT θα απαγορεύσει ή θα περιορίσει τις ιρανικές τραπεζικές συναλλαγές, είναι πιθανός.

Περισσότερες από 40 ιρανικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν τη SWIFT στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τους, και το να χάσουν την πρόσβαση σε αυτή τη ροή των διεθνών κεφαλαίων θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Επίσης, θα πλήξει πιθανότατα περισσότερο το μέσο ιρανό από ότι τους πλουσιότερους, δεδομένου ότι οι τιμές για τα προϊόντα οικιακής χρήσης θα αυξηθούν, ενώ η αξία του νομίσματος του Ιράν θα πέσει.

Το 2006, η SWIFT είχε εμπλακεί σε μια ξεχωριστή διαμάχη (σκάνδαλο), όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε παραβεί τους αυστηρούς νόμους περί απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η οργάνωση βρέθηκε να έχει μεταφέρει εκατομμύρια προσωπικών πληροφοριών από τα γραφεία της στις ΗΠΑ στις αμερικανικές αρχές ως μέρος του Αμερικανικού προγράμματος Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

Η SWIFT χειρίζεται τις διασυνοριακές πληρωμές για πάνω από 10.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες σε 210 χώρες. Επιτρέπει στους χρήστες  της να ανταλλάσσουν οικονομικές πληροφορίες με ασφάλεια και αξιοπιστία, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και των κινδύνων.

Το ουσιαστικό αλλά ελάχιστα γνωστό αυτό οικονομικό κέντρο ιδρύθηκε το 1973 και εποπτεύεται από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

rt Απόδοση από την ψείρα