Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Reuters: Η Ελλάδα γράφει το όνομά της στο μαύρο βιβλίο της ιστορίας

...σχολιάστε
Η Ελλάδα γράφει το όνομά της στο μαύρο βιβλίο της ιστορίας, για μια από τις βαθύτερες οικονομικές υφέσεις της σύγχρονης εποχής, αναφέρει το Reuters.

Σε ανάλυσή του  επισημαίνει ότι η Αργεντινή υπέστη μία πτώση στο ΑΕΠ της τάξης του 20% όταν κήρυξε default το 2001, ενώ η οικονομία της Λετονίας συρρικνώθηκε κατά 24%, λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.


Με περισσότερα μέτρα λιτότητας στον κοντινό ορίζοντα, ως αντάλλαγμα το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, η Αθήνα οδεύει ολοταχώς να μπει και αυτή στην λίστα των μεγαλύτερων οικονομικών υφέσεων της σύγχρονης ιστορίας, και ενδεχομένως να ξεπεράσει την Αργεντινή και την Λετονία, όπως επισημαίνει ο κ. Uri Dadush, οικονομολόγος στο think-tank της Carnegie Endowment και πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Με την τρέχουσα πορεία – η οποία δεν είναι βιώσιμη κατά την άποψή του κ. Dadush – μπορεί πολύ σύντομα να δούμε το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται 25-30% από την κορυφή του, κάτι το οποίο θα είναι η πρωτοφανές. Όπως τονίζει, είναι μια καταστροφική κρίση για τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Για τους απλούς Έλληνες, όπως προσθέτει, οι προοπτικές είναι τρομερές. Κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται κατά το ήμισυ. Η συνταξιοδότηση πριν από την ηλικία των 65 ετών είναι ένα όνειρο που ξεθωριάζει για όσους εξακολουθούν να εργάζονται. Κάποια φάρμακα είναι ήδη σε έλλειψη. Και σε όλη την Ελλάδα, οι επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα.

Oι κίνδυνοι – όπως αναγνώρισε και το ΔΝΤ το Δεκέμβριο στην ανασκόπηση της προόδου στην Ελλάδα – είναι καθοδικοί. Αν η λιτότητα κατασπαράξει την ανάπτυξη και συμπιέσει τα φορολογικά έσοδα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αναγκαστεί να κινηθεί υψηλότερα, και θα απαιτηθεί σύντομα ένας νέος γύρος σύσφιξης.

prionokordela