Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα ή αύριο τελική συμφωνία για το PSI. Θα ανακοινωθεί μετά τη σύσκεψη Παπαδήμου-πολιτικών αρχηγών.

...σχολιάστε
Το ακριβές επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα δοθούν στους πιστωτές και ο τρόπος άτυπου "κουρέματος των ελληνικών χρεογράφων που κατέχει η ΕΚΤ, είναι τα επίμαχα θέματα στην τελική φάση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το PSI. Οι συζητήσεις αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν απόψε ή αύριο με την οριστικοποίηση συμφωνίας, η οποία όμως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και το επιτόκιο των κεφαλαίων που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω EFSF.

Για να ξεπερασθεί το θεσμικό ζήτημα και να "κουρευθούν" τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, προκρίνεται ως λύση μία φόρμουλα που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό: Να μεταβιβασθούν αυτά τα χρεόγραφα στον Μηχανισμό Στήριξης στην τιμή κτήσης τους, η οποία είναι περίπου 40% χαμηλότερη από την ονομαστική αξία. Ετσι η κεντρική τράπεζα δεν θα "γράψει" ζημία ούτε κέρδος, ενώ η απώλεια που θα υποστεί ο Μηχανισμός από το ¨κούρεμα" θα είναι σχετικά μικρή.
Κατά πληροφορίες που διαρρέουν από πηγές της ΕΕ και από το Βερολίνο, με τη συμφωνία που θα ανακοινωθεί αύριο το "κουρεμα" θα είναι της τάξεως του 70% σε όρους παρούσης αξίας, ενώ το επιτόκιο των νέων ομολόγων υπολογίζεται σε 3,5%-3,6%.
Οι αποφάσεις δεν θα ανακοινωθούν επισήμως, εαν δεν έχει προηγηθεί η ανάληψη δεσμεύσεων από πλευράς των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το νέο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Αύριο γίνεται η σύσκεψη των τριών αρχηγών με το πρωθυπουργό. Αν δοθούν οι ζητούμενες από την τρόικα εγγυήσεις, η συμφωνία για το PSI μπορεί να ανακοινωθεί το απόγευμα της Παρασκευής.

sofokleousin