Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ανατριχιαστικό: Mάσκα αερίων με το πρόσωπο του Μίκυ Μάους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

...σχολιάστε
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο αμερικανικός στρατός άρχισε να ερευνά  μεθόδους για την προστασία του άμαχου πληθυσμού από  εγχώριους σαμποτέρ. Μια λύση που επινόησε ο στρατός ήταν αυτή η εξαιρετικά παράξενη μάσκα αερίου  με το πρόσωπο του  Μίκυ Μάους.

Οι μάσκες έχουν σχεδιαστεί για να θωρακίσουν τα παιδιά απέναντι στον χημικό πόλεμο και να τα ηρεμήσει με την όψη του αγαπημένου τους χαρούμενου τρωκτικού.


Θα ήταν ο πρόδρομος για μια ολόκληρη σειρά αντιασφυξιογόνων μασκών με θέματα από τα κινουμένα σχέδια, όπως εξηγεί ο πρώην Ταγματάρχη του Στρατού Robert D. Walk:

Στις 7 Ιανουαρίου του 1942, ένα μήνα μετά το Περλ Χάρμπορ, ο T.W. Smith, Jr., ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Καουτσούκ Sun Rubber και ο σχεδιαστής του Dietrich Rempel, με την έγκριση του Walt Disney παρουσίασαν μια προστατευτική μάσκα για παιδιά.
Αυτό το σχέδιο της μάσκας αερίου με το Μίκυ Μάους για τα παιδιά, παρουσιάστηκε  στον υποστράτηγο William N. Porter, επικεφαλή της υπηρεσίας χημικού πολέμου. Μετά την έγκριση της CWS, η Sun Rubber παρήγαγε μάσκες-δείγματα για εξέταση. Άλλα σχέδια από χαρακτήρες βιβλίων κόμικ επρόκειτο να ακολουθήσουν, ανάλογα με την επιτυχία της μάσκας του Μίκυ Μάους.

Η Sun Rubber παρήγαγε περίπου 1.000 αντιασφυξιογόνες μάσκες με τον Μίκυ Μάους  και κέρδισε έπαινο από το Στρατό-Ναυτικό για  αριστεία στην παραγωγή κατά τη διάρκεια του πολέμου, το 1944.

io9