Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Νομοσχέδιο για την επιβολή γενόσημων φαρμάκων στην χώρα μας - αλήθειες και ψέμματα / Αποικία εντός Ευρωζώνης η Ελλάδα...

...σχολιάστε
Είδηση: Σκευάσματα που χορηγήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία ή δόθηκαν από ασφαλιστικά ταμεία, έχουν προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και οδήγησαν ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στην αναισθησιολογική κλινική, δύο ασθενείς έπαθαν αλλεργικό σοκ και εισήχθησαν επειγόντως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου αντιγράφου.


Η ελαστική νομοθεσία σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και την αδυναμία διενέργειας επαρκών εργαστηριακών ελέγχων, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε "παράδεισο" τριτοκοσμικών προϊόντων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι έχουν στηθεί παραμάγαζα ακόμη και μέσα σε πολυκατοικίες, όπου αποθηκεύονται φάρμακα που προέρχονται από χώρες του Τρίτου Κόσμου και διοχετεύονται στην ελληνική αγορά.

Η έγκριση των εν λόγω σκευασμάτων από τον ΕΟΦ βασίζεται σε ύποπτες μελέτες βιοϊσοδυναμίας (μελέτες που αποδεικνύουν τη θεραπευτική τους ισοδυναμία με το πρωτότυπο φάρμακο) για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι δεν έχουν γίνει ποτέ, αλλά πωλούνται έτοιμες στην αγορά και μπαίνουν εκ των υστέρων στον φάκελο που κατατίθεται στον ΕΟΦ!

Όπως αναφέρει η "Real Νews", την πόρτα για να φτάσουν τα επικίνδυνα φάρμακα στα σπίτια, άνοιξε το υπουργείο Υγείας με σχέδιο νόμου, (μέρος του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου), που προβλέπει ότι οι γιατροί θα συνταγογραφούν πλέον μόνο τη δραστική ουσία και στη συνέχεια ο φαρμακοποιός θα χορηγεί στον ασθενή το φθηνότερο αντίγραφο που υπάρχει στην αγορά.

Πρακτικά, η ρύθμιση για τη δραστική ουσία δεν επιτρέπει στον φαρμακοποιό να πουλήσει στον Έλληνα ασθενή κανένα άλλο φάρμακο, παρά μόνο το απολύτως φθηνότερο. Άσχετα με τις ποιοτικές προδιαγραφές, τον τόπο παραγωγής και τις όποιες παρενέργειες.

Η ρύθμιση για τη δραστική ουσία λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ συγκεκριμένης πολυεθνικής, ισραηλινών συμφερόντων, η οποία παράγει πάμφθηνα φάρμακα σε χώρες του τρίτου κόσμου, ενώ οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Σχόλιο: Το θέμα των γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία το είχαμε αναφέρει στο παρελθόν (διαβάστε εδώ σχετικά), έχοντας επισημάνει τους κινδύνους που θα υπάρξουν. Οι πλευρές του προβλήματος είναι δύο: καταρχήν το πιθανό αντίκτυπο στην υγεία των Ελλήνων και δεύτερον αυτά που θα έχουν σ' ένα από τους ελάχιστους τομείς της βιομηχανίας που ανθεί, αυτό του φαρμάκου.

Ξεκινώντας από το πρώτο πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν γενόσημα φάρμακα που δουλεύουν εξίσου καλά με τ'ακριβά, αλλά υπάρχουν και άλλα που δυστυχώς δεν το κάνουν. Αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους.
Πρώτα απ' όλα γιατί οι ασθένειες "εξελίσσονται" όπως οτιδήποτε άλλο σ' αυτόν τον πλανήτη. Έτσι πολλά από τ' αντιβιοτικά και φάρμακα που φτιάχτηκαν πριν από 30, 40 ή 50 χρόνια (και τα οποία μπορούν ν' αντιγραφούν) δεν επαρκούν για την αντιμετώπισή τους. Αυτά είναι συνήθως κοινές ασθένειες για τις οποίες οι φαρμακοβιομηχανίες δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν γιατί "δεν υπάρχει χρήμα" - όχι τουλάχιστον όσο υπάρχει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.ο.κ. Τα γενόσημα λοιπόν είναι αντίγραφα των παλιών και είναι ως εκ τούτου ως ένα βαθμό αναποτελεσματικά - αλλά όχι τόσο στις "πρόσφατες" μεταλλάξεις των ιών/ασθενειών. Τα νεότερα και καλύτερα φάρμακα έχουν ακόμα πατέντες σε ισχύ και δεν μπορούν ν'αντιγραφούν.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν πρώτης διαλογής γενόσημα και στις "δύσκολες" αλλά "κοινές" ασθένειες (όπως π.χ. ο διαβήτης). Τα περισσότερα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα είναι πρόσφατα και γι' αυτό πιο ακριβά. Αυτά δεν αντιγράφονται ακόμα - και υπάρχει δρόμος για να συμβεί αυτό. Επομένως, με το νομοσχέδιο αυτό περνάμε από την πολυφαμαρκία στην αφαρμακία ή στην αντιμετώπιση των πάντων "με παρακεταμόλη", πρακτική που οδήγησε χώρες όπως την Μ.Βρετανία σε τρικοκοσμικές θέσεις στους παγκόσμιους χάρτες υγείας και θνησιμότητας.

Τα γενόσημα λοιπόν θα χρησιμοποιούνται ως "επαλείψεις" με την ελπίδα να λειτουργήσουν στον ασθενή σε συνεργασία με τον οργανισμό του. Οι υπόλοιποι είτε θα υποφέρουν λίγο περισσότερο χρονικά (για τις παροδικές ασθένειες) ή θ' αφήνουν τον μάταιο τούτο κόσμο νωρίτερα από το αναμενόμενο ή θα κοστίζουν περισσότερο στο ΕΣΥ αφού οι εκ των υστέρων θεραπείες συνήθως είναι πιο ακριβές.

Το δεύτερο σημείο συζήτησης είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν στις φαρμακοβιομηχανίες. Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι λυπόμαστε με την πιθανή απώλεια κερδών τους, αφού εκμεταλλεύονταν για χρόνια ένα ξεχαρβαλωμένο σύστημα ενώ με νομικίστικα τερτίπια δεν έδιναν τις επιστροφές χρημάτων που το κράτος βάσει νόμων δικαιούνταν. Επίσης με διάφορες παροχές και δώρα, επέβαλλαν την χρήση σκευασμάτων που πολλοί έπαιρναν αν και δεν τους ήταν απαραίτητα. Από την άλλη όμως πρέπει να πούμε ότι με τον τρόπο τους συνεισέφεραν στην οικονομία (αφού ήταν και εξαγωγικός κλάδος), οι μισθοί που πλήρωναν ήταν αξιοπρεπείς και τα χρήματα επενδύονταν στην χώρα. Επομένως δεν επιχαίρουμε για το τι θα συμβεί. Υπάρχει μέση λύση και δεν είναι αυτή που εφαρμόζεται τώρα - η δημιουργία ιδιωτικών και "αλλοδαπών" μονοπωλίων εις βάρος της υγείας όλων μας είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... "Είμαστε σε ένα σημείο όπου η επιτυχία δεν είναι πλέον συμβατή με τη δημοκρατία", σχολιάζουν οι Financial Times για την Ελλάδα. Μάλιστα, τονίζει πως η χώρα μας πρέπει να χρεοκοπήσει εάν θέλει δημοκρατία. Ο αρθρογράφος σημειώνει πως "όταν ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε πρότεινε η Ελλάδα να αναβάλει τις εκλογές ως προϋπόθεση για την παροχή επιπλέον βοήθειας, ήξερα ότι κατά βάθος το παιχνίδι θα τελείωνε σύντομα".

"Κατανοώ", τον Σόιμπλε, προσθέτει ο αρθρογράφος, "καθώς έχει να λογοδοτήσει απέναντι στη Βουλή του", σημειώνοντας δε πως οι διαβεβαιώσεις που ζητούνται από τη χώρα είναι απίστευτα υπερβολικές. Παράλληλα, σημειώνει πως η ευρωζώνη θέλει να επιβάλλει την επιλογή της στην κυβέρνηση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας δε την Ελλάδα την πρώτη αποικία της ευρωζώνης.

Τέλος, αναφέρει πως "η ίδια η Γερμανία δεν θα ήθελε να εφαρμόσει αυτά που ζητά από την Ελλάδα" και υπογραμμίζει ότι στο τέλος η ζωή για τους Έλληνες θα γίνει τόσο αφόρητη που η πραγματικότητα θα τους "αναγκάσει" να επιλέξουν μόνοι τους τη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη. "Η κα Μέρκελ σίγουρα δε θέλει να πιαστεί επ' αυτοφώρω με μια καπνισμένη κάννη.
Είναι μια στρατηγική επιβοηθούμενης αυτοκτονίας, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεύθυνη", καταλήγει. Διαφωνεί κανείς;

nea-metra