Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μέχρι τη Δευτέρα η απόφαση της ISDA για την Ελλάδα

...σχολιάστε

Ομάδα ειδικών επί των παραγώγων θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πληρωθούν τα ελληνικά CDS πριν από τη Δευτέρα, αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Όπως επισημαίνει, η ISDA που έχει την εποπτεία της συγκεκριμένης ομάδας/επιτροπής, την Τρίτη ανακοίνωσε ότι οι ειδικοί θα συζητήσουν για το ζήτημα αύριο το πρωί.


Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ISDA, Robert Pickel τόνισε πως η επιτροπή «έχει από τότε διορία μέχρι το τέλος της ημέρας, δύο εργάσιμες ημέρες αργότερα», μετά από την αρχική συζήτηση, προκειμένου να αποφασίσει. Είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί θα αποφασίσουν για το εάν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η πληρωμή των CDS για την Ελλάδα.

Μια απόφαση από την επιτροπή της ISDA μπορεί και να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για το πώς θα σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.
Από την έναρξη αυτών των συνομιλιών, οι αρχές είχαν αντιταχθεί στην ενεργοποίηση των CDS καθώς εκτιμούν πως αυτοί οι μηχανισμοί συχνά χρησιμοποιούνται με κερδοσκοπικούς σκοπούς, οδηγώντας στα ύψη το κόστος δανεισμού για τα κράτη της ευρωζώνης.

Εάν η επιτροπή αποφασίσει την ενεργοποίηση των ελληνικών CDS και η επακόλουθη διαδικασία διευθέτησης αποτιμήσει τα ελληνικά ομόλογα στα 26 σεντς του δολαρίου, η πληρωμή θα αφορά στο εναπομείναν ποσό των 74 σεντς της ονομαστική αξίας.

 Στην περίπτωση αυτή των 3,2 δις. δολαρίων (καθαρό ποσό) των CDS για την Ελλάδα, θα πληρωνόταν 2,368 δις. δολάρια. Ωστόσο, το ποσό προϋποθέτει ότι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το ακαθάριστο ποσό των ελληνικών CDS διαμορφώνεται στα 69,9 δις. δολάρια, αλλά το ποσό αυτό αφορά μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι επενδυτές είχαν μηδενική επιστροφή από τα ελληνικά ομόλογα και εάν δεν εκτελεστεί καμία πράξη ανταλλαγής, ένα απίθανο σενάριο.

Η 15μελής επιτροπή της ISDA για την Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει εάν τα ελληνικά CDS θα πρέπει τελικά να πληρωθούν.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο μέσος χρόνος μεταξύ της ημερομηνίας κατά την οποία η Επιτροπή Διευθετήσεων ερωτάται εάν έχει συμβεί ένα trigger event και της ημερομηνίας που αυτό ανακοινώνεται, είναι μία ημέρα για την Αμερική και τρεις για την Ευρώπη.