Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Κομήτης μπορεί να πλήξει τη γη το 2040

...σχολιάστε
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει έναν κομήτη με διάμετρο 140 μέτρα που πρόκειται να περάσει από κοντά μας το 2040.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη.
Ο γιγαντιαίος βράχος, που είναι γνωστός ως AG5, έχει μια ελλειπτική τροχιά που θα τoν φέρει σε απόσταση σύγκρουσης με τον πλανήτη μας σε 23 χρόνια.


Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κομήτης θα μπορούσε να εκτραπεί προς τη Γη από μια βαρυτική κλειδαρότρυπα - μια περιοχή στο χώρο που υπόκειται στην βαρυτική έλξη των γύρω πλανητών.

Αν και οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, η πιθανότητα της σύγκρουσης είναι πολύ κοντά για να μην ανησυχούμε.

"Το 2012, ο AG5 είναι το αντικείμενο το οποίο μέχρι σήμερα έχει την υψηλότερη πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη, το 2040. Ωστόσο, τον έχουμε παρατηρήσει μόνο για μισή τροχιά περίπου, έτσι η εμπιστοσύνη στους υπολογισμούς αυτούς δεν είναι ακόμη πολύ υψηλή", δήλωσε ο Detlef Koschny  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Η NASA έχει υπολογίσει ότι ο AG5 έχει μία στις 625 πιθανότητες να προσκρούσει στη Γη το 2040.

Οι επιστήμονες κατά την 49η σύνοδο της Επιστημονικής και Τεχνικής Υποεπιτροπής της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος στη Βιέννη παίρνουν την απειλή στα σοβαρά και έχουν ήδη αρχίσει να συντάσσουν πιθανά σενάρια εκτροπής.

Χρησιμοποιούν τον κομήτη AG5 ως "άσκηση εργασίας" για την ανάπτυξη τεχνολογιών για να εκτρέψουν αστεροειδείς και μετεωρίτες που περνούν πάρα πολύ κοντά στον πλανήτη μας.
Θεωρείται ότι οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν καλύτερα την πορεία του κομήτη το 2013, καθώς τότε θα είναι παρατηρήσιμος από το έδαφος, αλλά μέχρι τότε, θα παρακολουθούν στενά τον ουράνιο γίγαντα.

rt απόδοση η ψείρα