Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Σκιές ελληνικής χρεοκοπίας πάνω από το Eurogroup της Δευτέρας

...σχολιάστε
Διφορούμενα μηνύματα εκπέμπονται εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. Μόντι, Μέρκελ και Παπαδήμος, είχαν χθες τηλεδιάσκεψη, μετά την οποία έστειλαν αισιόδοξο μήνυμα ότι θα υπάρξει συμφωνία στην επερχόμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτά παραμένουν πάντως τα ζητήματα του ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και η στενότερη εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Der Spiegel, η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για μια αποτυχία της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup και μαζί για μια χρεοκοπία της υπερχρεωμένης Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, επεσήμανε ότι δεν αποκλείεται μια αρνητική στάση της γερμανικής Βουλής απέναντι το νέο δανειακό πακέτο, ενώ Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, προειδοποιεί εκ νέου ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση  του ιταλικού πρωθυπουργικού γραφείου, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Μόντι, Μέρκελ και Παπαδήμου, αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν σήμερα. Επισημαίνεται ότι αν δοθεί το πράσινο φως στο Eurogroup της Δευτέρας, θα μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το Βερολίνο παραμένει στα όσα έχουν συμφωνηθεί αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI και εργάζεται μόνο προς αυτή την κατεύθυνση. Ανάλογη δήλωση έκανε νωρίτερα, στη Deutsche Welle στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ανοησίες» τα περί δανείου γέφυρας προς την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές του Απριλίου. Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια σχέδια, τόνισε, για να προσθέσει ότι έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές ανοησίες το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο από την προηγούμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα, εφόσον βεβαίως διευθετηθούν προηγουμένως ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, καθώς πολλές πληροφορίες κατέφθασαν λίγο πριν ξεκινήσει η χθεσινή τηλεδιάσκεψη και γι' αυτό θα πρέπει τώρα να εξεταστούν και να αξιολογηθούν.

Ανοιχτά ζητήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παραμένουν ο ειδικός λογαριασμός για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και η στενότερη εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής καθώς και την αξιολόγηση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Der Spiegel: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την χρεοκοπία της Ελλάδας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Der Spiegel η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για μια αποτυχία της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup και μαζί για μια χρεοκοπία της υπερχρεωμένης Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η τρόικα επικρίνει την ελλιπή πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά τη μείωση του δημοσίου χρέους. Όλο και περισσότεροι εταίροι της Ευρωζώνης αμφιβάλλουν για την επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δεν υπάρξει συμφωνία, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στις αρχές Μαρτίου. Όπως δήλωσε όμως άνθρωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που ξέρει εκ των έσω τα πράγματα, είναι δυνατόν ακόμα και αυτή τη Δευτέρα να τεθούν οι βάσεις για μια χρεοκοπία της Ελλάδας με συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη, σημειώνει το Spiegel, επισημαίνοντας επιπλέον ότι υπάρχουν ακόμη διαφωνίες και για το PSI, κυρίως από πλευράς της ΕΚΤ.

Φιγιόν: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια ελληνική χρεοκοπία, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επώδυνο για τη Γηραιά Ήπειρο.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Αυτό θα ήταν δραματικό για τους ίδιους τους Έλληνες αλλά και για τους Ευρωπαίους» δήλωσε ο Φιγιόν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ζεεχόφερ: Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει αν θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη

Την ίδια ώρα πάντως, ο Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας CSU, εταίρου του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει η ίδια να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «εάν δεν είναι διατεθειμένη ή σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Ζεεχόφερ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ένα «όχι» των βουλευτών του κόμματός του κατά την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Κάτω Βουλή, για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στις 27 Φεβρουαρίου.

Υπέρ της συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα το 48% των Γερμανών

Εν τω μεταξύ, υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα τάσσεται το 48% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση στη Γερμανία.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Infratest-Dimap» για τον τηλεοπτικό σταθμό ARD και παρουσιάστηκε σήμερα, το 43% των ερωτηθέντων απαντούν αρνητικά στο ερώτημα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε αντίστοιχη έρευνα πριν από δύο εβδομάδες το «ναι» είχε συγκεντρώσει 50% και το «όχι» 40%.

Στην πρόθεση ψήφου προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% (καμία μεταβολή), ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 29% (καμία μεταβολή), οι Πράσινοι με 16% (+1%), η Αριστερά με 7% (καμία μεταβολή), οι Φιλελεύθεροι με 3% (καμία μεταβολή) και το Κόμμα των Πειρατών με 6% (καμία μεταβολή).

sofokleous10