Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μύθος τα περί μαζικής δικαίωσης των δανειοληπτών

...σχολιάστε
Τη λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί στον κόσμο, ότι δικαιώνονται όλοι οι δανειολήπτες που καταφεύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να μειωθούν οι οφειλές τους, επισημαίνει η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τον φορέα, οι μεμονωμένες περιπτώσεις δικαιωμένων οφειλετών που προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αντανακλούν την.. πραγματικότητα.


Η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών διατυπώνει επιφυλάξεις για την πρακτική εφαρμογή και χρηστικότητα του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατά τόπους ειρηνοδικεία της χώρας, καθώς και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών προκύπτουν απογοητευτικά για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στα κατά τόπους ειρηνοδικεία εκτός Αθηνών, στις δέκα υποθέσεις δανειοληπτών που εκδικάζονται με τον ν. 3869 απορρίπτονται οι πέντε, δηλαδή ποσοστά αποτυχίας ή απόρριψης 50%. Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στις δέκα υποθέσεις δανειοληπτών που εκδικάζονται απορρίπτονται περίπου έξι ώς επτά, δηλαδή ποσοστά αποτυχίας ή απόρριψης περίπου 60%-70%.

Μοναδική, ίσως, εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πηγές της «Μ», μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 2.000 αιτήσεις. Από αυτές έχουν συζητηθεί 164. Έχουν βγει 36 αποφάσεις, που στην πλειονότητά τους δικαιώνουν τους δανειολήπτες.
«Δυστυχώς, η δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα αποκρύπτεται επιμελώς και εμφανίζονται στη δημοσιότητα κάποιες περιστασιακές δικαστικές αποφάσεις, με προφανή στόχο και σκοπό να καθησυχάσουν και να παραπλανήσουν τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να απολέσουν μέσω πλειστηριασμών ακόμη και την πρώτη και κύρια κατοικία τους», τονίζεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας δανειοληπτών.
Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Βαγγέλης Κρητικός πιστεύει πως «είναι εκατοντάδες τα μέλη και οι δανειολήπτες που διατυπώνουν την άποψη, την οποία η εθνική ομοσπονδία δεν ενστερνίζεται, ότι δυστυχώς έχει δοθεί άτυπα γραμμή στους ειρηνοδίκες να απορρίπτονται οι αγωγές των δανειοληπτών, για να προστατευτούν επαρκώς τα τραπεζικά συμφέροντα, όπως αυτά επιβάλλονται από το εδώ τραπεζικό καρτέλ αλλά και από τους έξωθεν υποστηρικτές του, που είναι η τρόικα και το ΔΝΤ»..

greece-salonika