Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ιράν: Απειλεί με διακοπή των εξαγωγών προς την Ελλάδα

...σχολιάστε
Το Ιράν θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν συνεχιστούν οι εχθρικές ενέργειες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου Ahmad Qalebani, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Qalebani πρόσθεσε πως οι χώρες για τις οποίες θα σταματήσουν οι εξαγωγές είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.


«Σίγουρα εάν συνεχιστούν οι εχθρικές ενέργειες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών συνεχιστούν, οι εξαγωγές σε αυτές τις χώρες θα σταματήσουν,» τόνισε ο Qalebani προσθέτοντας πως όποια χώρα θέλει να ιρανικό πετρέλαιο πρέπει να υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή το Ιράν ανακοίνωσε τη διακοπή των πωλήσεων πετρελαίου σε γαλλικές και βρετανικές εταιρείες σε αντίποινα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κομισιόν: Η Ε.Ε. έχει επαρκή αποθέματα πετρελαίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες διακοπές στις προμήθειες πετρελαίου και ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη σταματήσει τις εισαγωγές από το Ιράν, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Marlene Holzner, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ενέργειας Guenther Oettinger, σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως η Ε.Ε. έχει επαρκή αποθέματα πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

«Τα τρέχοντας αποθέματα ανέρχονται σε 136 εκατ. τόνους, που αντιστοιχούν σε 120 ημέρες κατανάλωσης – πάνω από το ελάχιστο των 90 ημερών – ή σε εισαγωγές 4,5 ετών από το Ιράν.»

Η Holzner σημείωσε επίσης πως το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Αυστρία και η Πορτογαλία έχουν ήδη σταματήσει τις εισαγωγές από το Ιράν, ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία τις μειώνουν.

IEA: Η Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή των εξαγωγών του Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο απότομης διακοπής των ιρανικών εξαγωγών προς τα κράτη μέλη της χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει απαραίτητα τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Απαντώντας σε ερώτηση του Dow Jones Newswires, ο Didier Houssin σημείωσε πως εάν το Ιράν πραγματοποιήσει τις απειλές του «οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες» προσθέτοντας πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές έπειτα από την απόφαση της Ε.Ε. για εμπάργκο από την 1η Ιουλίου.

Στη συνέχεια ο Houssin ανέφερε πως πολλά διυλιστήρια εισέρχονται σε περίοδο εργασιών συντήρησης ενώ πρόσθεσε πως η απελευθέρωση των αποθεμάτων, στα οποία οι καταναλώτριες χώρες προσέφυγαν πέρυσι λόγω των γεγονότων στη Λιβύη, δεν έχει αποφασιστεί.

capital