Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Επικίνδυνα τα γενόσημα φάρμακα, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

...σχολιάστε
Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών προκαλεί η υποχρεωτική συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση αυτή «τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών κι επιβαρύνονται μακροπρόθεσμα άσκοπα τα ταμεία, αφού τελικά αποδεικνύεται ότι το φθηνό αποβαίνει ακριβό και επικίνδυνο».


Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς τη συνταγή γιατρού, ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο για μοναδικό φαινόμενο, καθώς όπως είπε, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι νόμιμη η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για σκευάσματα που κυκλοφορούν χωρίς ελέγχους, δηλώνοντας ότι η χρήση γενοσήμων, χωρίς τις απαραίτητες μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας, επιφέρει δυσμενείς συνέπειες και για τον ασθενή και για την οικονομία.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σκευάσματα γενοσήμων που χρησιμοποιούνται σε τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν επιφέρει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε αλλεργικό σοκ τους ασθενείς θέτοντας σε κίνδυνο τη ίδια τους τη ζωή.

Ο κ. Πατρούλης διευκρίνισε ωστόσο ότι οι αναφορές για τα γενόσημα δεν αφορούν «στα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα φάρμακα, τα οποία κυκλοφορούν επί σειρά ετών χωρίς το παραμικρό πρόβλημα», αλλά στα γενόσημα χωρίς εμπορική ονομασία, τα οποία παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους, χωρίς πιθανόν να τηρούνται οι ποιοτικοί κανόνες ορθής παραγωγής. «Είμαστε υπέρ της περιστολής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών στο χώρο της Υγείας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η Υγεία των πολιτών», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

kathimerini