Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ιρανικά πλοία αγκυροβόλησαν στη Συρία

...σχολιάστε
Ένας ιρανικός στολίσκος έχει φτάσει σε ένα λιμάνι της Συρίας για να παρέχει ναυτική εκπαίδευση στο πολεμικό ναυτικό της χώρας, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ιρανικά πολεμικά πλοία έχουν περάσει μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο.

Τα πλοία έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, περίπου 220 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.


Πρόκειται να λάβουν μέρος σε μια κοινή άσκηση με το ναυτικό της Συρίας, που διοργανώθηκε το περασμένο έτος, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων  Mehr.

Η Συρία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή η οποία έχει συνάψει συμφωνία για ναυτική συνεργασία με το Ιράν.

Ο στολίσκος ανήκει στο18ο στόλο του Ιράν και αποτελείται από το αντιτορπιλικό Shahid Naqdi και το πλοίο ανεφοδιασμού Khark.
Ο Ναύαρχος Habibollah Sayari επιβεβαίωσε ότι "για δεύτερη φορά μετά την ισλαμική επανάσταση, τα πλοία πέρασαν από τη Διώρυγα του Σουέζ".
Ο Sayari πρόσθεσε ότι η αποστολή έχει ως σκοπό να δείξει την «δύναμη» της Τεχεράνης και να στείλει ένα «μήνυμα ειρήνης και φιλίας» στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο παλιός εχθρός του Ιράν, το Ισραήλ, παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Θα παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις των δύο πλοίων για να εξασφαλιστεί ότι δεν πλησιάζουν την ακτή του Ισραήλ", δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος στο AFP.

Τα ιρανικά πλοία πέρασαν για πρώτη από τη διώρυγα ακριβώς πριν από ένα χρόνο.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2011, το Ιράν έστειλε πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, για μια παρόμοια εκπαιδευτική αποστολή στη Συρία ως μέρος της εκστρατείας της για να κερδίσει την "ηγεμονία και τον έλεγχο" στη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση ως «προβοκάτσια».

Η διώρυγα του Σουέζ επιτρέπει την διέλευση από τον Ινδικό Ωκεανό στη Μεσόγειο, χωρίς να χρειαστεί να πλεύσει κανείς γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

rt  Απόδοση από την ψείρα