Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Συρία: Όσο ο Λευκός Οίκος κηρύττει την ειρήνη, το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για τον πόλεμο

...σχολιάστε
Ο Λευκός Οίκος λέει «όχι» στον εξοπλισμό της αντιπολίτευσης και οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία -προς το παρόν. Το Πεντάγωνο και η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ξεκίνησε την αναθεώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, σε περίπτωση που το  "όχι" μετατραπεί σε "ναι".

Η κερκόπορτα για τη στρατιωτική δράση ήταν πάντα μισάνοιχτη, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Victoria Nuland να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν παίρνουν οποιαδήποτε επιλογή από το τραπέζι, ακόμα κι αν "δεν νομίζουν ότι περισσότερα όπλα στη Συρία είναι η απάντηση."

Φαίνεται ότι το Πεντάγωνο έχει την ίδια άποψη και αναφέρεται ότι  έχει ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακας αναθεώρηση των διαθέσιμων στρατιωτικών του δυνάμεων.


Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν στο CNN ότι «προετοιμάζονται για όλες τις επιλογές, για την περίπτωση που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις  διαλέξει". Η υποστήριξη ομάδων της αντιπολίτευσης και οι στρατιωτικές επιθέσεις είναι ανάμεσα στις επιλογές για τις οποίες προετοιμάζονται.

Αυτό το είδος της άσκησης σχεδιασμού είναι χαρακτηριστική για το Πεντάγωνο, το οποίο δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση του  να μηνέχει επιλογές για τον πρόεδρο, εάν και όταν του ζητηθεί, όπως και οι δύο αξιωματούχοι είπαν στο CNN.

Ένας από αυτούς αποκάλεσε την προσπάθεια ως "οριοθέτηση του πεδίου άσκησης",  με το Πεντάγωνο να εξετάζει τι δυνατότητες υπάρχουν, υπολογιζοντας  τις άλλες στρατιωτικές δεσμεύσεις στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή ότι πιστεύει πως είναι δυνατό να επιλυθεί η διένεξη ειρηνικά "χωρίς να προσφύγει σε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση".

Ωστόσο, ορισμένοι νομοθέτες του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν των Ρεπουμπλικάνων της Αριζόνα, κάλεσε τις ΗΠΑ να διερευνήσουν την προοπτική του να οπλίσουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία.

"Πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε τις επιλογές μας, καθώς και τον οπλισμό της αντιπολίτευσης", είπε ο Μακέιν. "Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει."

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις είναι δύσπιστες όσον αφορά τη στενή συνεργασία με τις δυνάμεις των ανταρτών, χωρίς τη νομική προστασία ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ παρόμοιου με εκείνο που ψηφίστηκε στην περίπτωση της Λιβύης.

Όμως, στον απόηχο του βέτο της Ρωσίας και της Κίνας σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε την παραίτηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλες λύσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Κυριακή "τους φίλους της δημοκρατικής Συρίας" να ενωθούν και να κινητοποιηθούν κατά του καθεστώτος Άσαντ. Έχει επίσης υποσχεθεί να ενισχύσει τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος και να επιδιώξει περαιτέρω κυρώσεις, μέχρι να στεγνώσουν οι πηγές χρηματοδότησης και οι αποστολές όπλων.

"Θα εργαστούμε για βρούμε περιφερειακές και εθνικές κυρώσεις κατά της Συρίας. Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν στο έπακρο για να στεγνώσουν τις πηγές χρηματοδότησης και τις αποστολές όπλων που στηρίζουν την πολεμική μηχανή του καθεστώτος", η Κλίντον δήλωσε στους δημοσιογράφους.
"Θα συνεργαστούμε με τους φίλους της δημοκρατικής Συρίας σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη των ειρηνικών πολιτικών σχεδίων της αντιπολίτευσης".

Η Κλίντον δεν διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί  "οι φίλοι της δημοκρατικής Συρίας", αλλά θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρά στο σχηματισμό μιας ομάδας από έθνη ώστε να συντονίσει τη βοήθεια προς τη συριακή αντιπολίτευση.

rt