Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αντιπυραυλική ασπίδα στην Τουρκία: Για πρώτη φορά σήμερα παραδέχονται ότι έχει τεθεί σε λειτουργία!

...σχολιάστε
O υποστράτηγος Mark Hertling, o κορυφαίος αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στην Ευρώπη, μίλησε στους αμερικανούς στρατιώτες στην Podgorica του Μαυροβούνιου,την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου του 2012.

Ο Hertling είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν θέσει σε λειτουργία ένα νέο ραντάρ-αντιπυραυλική ασπίδα στην Τουρκία, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπεράσπιση της Ευρώπης από μια ενδεχόμενη ιρανική επίθεση βαλλιστικών πυραύλων.


"Έχουμε τις δυνάμεις στη θέση τους ... σε ένα ραντάρ στη νότια Τουρκία", δήλωσε ο Mark Hertling σε συνέντευξή που έδωσε στο Associated Press, στο κεντρικό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μαυροβουνίου.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτερος διοικητής των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι το ραντάρ- αμυντική ασπίδα του ΝΑΤΟ, η οποία έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν, έχει τεθεί σε λειτουργία τις τελευταίες εβδομάδες.
Το ραντάρ είναι ένα βασικό στοιχείο σε ένα προγραμματισμένο σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, στο οποίο θα προστεθούν και άλλα χερσαία και θαλάσσια ραντάρ αντιπυραυλικής αναχαίτισης σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, κατά την επόμενη δεκαετία.

"Μπορώ να μιλήσω μόνο για τις μονάδες εδάφους, (χερσαίες βάσεις), αντιαεροπορικής άμυνας", δήλωσε ο Hertling. "Αλλά θα σας πω ότι είμαστε συνεχώς συντονισμένοι με το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για τη διεξαγωγή αντιπυραυλικής άμυνας".

Η συμφωνία με την Τουρκία το περασμένο έτος για την εγκατάσταση του σταθμού εξελιγμένου ραντάρ στο έδαφός της, χαιρετίστηκε από αξιωματούχους των ΗΠΑ ως η πιο σημαντική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας- μέλος του ΝΑΤΟ, από το 2003, όταν η Τουρκία εξόργισε τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αρνούμενη να επιτρέψει σε τεθωρακισμένα τμήματα του στρατού των ΗΠΑ να διασχίσουν το τουρκικό έδαφος για να εισβάλουν στο Ιράκ.

Οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και του Ιράν έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το Ιράν αρνείται τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να παράγει ενέργεια και ιατρικά ισότοπα.

Οι ΗΠΑ, λένε ότι η ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας, έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την απειλή ιρανικών πυραύλων.
Εκτός από το ραντάρ στην Τουρκία, η αμυντική ασπίδα  θα περιλαμβάνει και πυραύλους αναχαίτισης που σταθμεύουν στη Ρουμανία και την Πολωνία, τέσσερα πλοία με δυνατότητα αντιπυραυλικής άμυνας στη Rota της Ισπανία και μια επιχειρησιακή έδρα στη Γερμανία.

Το X-band ραντάρ στην Τουρκία αποτελεί μέρος ενός συστήματος σχεδιασμένου για την παρακολούθηση των μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλων σε εξαιρετικά μεγάλο υψόμετρο.
Βρίσκεται σε μια στρατιωτική βάση κοντά στο Kurecik, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα δυτικά των συνόρων της με το Ιράν.

"Από τη σκοπιά του Στρατού, τα σχέδια της αντιπυραυλικής άμυνας, πηγαίνουν όπως είχε προγραμματιστεί," δήλωσε ο Hertling.

Η Ρωσία έχει απειλήσει με κινήσεις αντιποίνων αν η Ουάσιγκτον προχωρήσει με τα σχέδια σχετικά με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα απορρίψει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η αντιπυραυλική ασπίδα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την ιρανική πυραυλική απειλή, λέγοντας ότι ο πραγματικός στόχος του είναι να περιορίσει τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας.

idahostatesman