Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η ώρα των αποφάσεων για τον Ομπάμα: Το Πεντάγωνο έχει καταρτίσει "λεπτομερή σχέδια" για τις επιλογές σχετικά με τη Συρία

...σχολιάστε
Όπως αναφέρθηκε στο άρθρο "Τα στρατόπεδα χωρίστηκαν: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία, Ιταλία προετοιμάζονται για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία", (http://bit.ly/wpdqUq)
"Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι έτοιμος για την τελική απόφαση, αφού το Πεντάγωνο καταθέσει τα επιχειρησιακά του σχέδια για την προστασία των ανταρτών και των πολιορκούμενων πληθυσμών της Συρίας από τις βίαιες επιθέσεις του στρατού του Μπασάρ Άσαντ, όπως αποκάλυψε στο DEBKAfile πηγή του στην  Ουάσιγκτον".

Αν και δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο ημέρες,το CNN μας πληροφορεί ότι το Πεντάγωνο έχει ήδη καταρτίσει τα επιχειρησιακά του σχέδια.

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:



Το Πεντάγωνο έχει καταρτίσει "λεπτομερή σχέδια" που αναπτύχθηκαν για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος, αν διαταχθεί από τον Πρόεδρο Ομπάμα, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Η κρίσιμη πρόοδος των στρατιωτικών σχεδιασμών έρχεται μετά από αρκετές εβδομάδες από την αρχική ανάλυση του Πενταγώνου, αυτού που οι αξιωματούχοι αποκαλούν: ένα "πλήρες φάσμα επιλογών".

Τα λεπτομερή αυτά σχέδια περιλαμβάνουν για κάθε μια από τις επιλογές, λεπτομερείς αναλύσεις για το πώς ένας συνδιασμός διαφορετικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί,καθώς και τις εκτιμήσεις για τον αριθμό του προσωπικού, τους τύπους των μονάδων, του στρατιωτικού εξοπλισμού και των όπλων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρειαστούν.

Ο παρασκηνιακός σχεδιασμός εκπονήθηκε ενόσω οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εφαρμόζουν διπλωματικές και πολιτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να πιέσουν τον  Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad να παραιτηθεί. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι η χρήση των στρατευμάτων των ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά προβληματική σε κάθε περίπτωση, όσο η βία συνεχίζεται ανεξέλεγκτη.
Όμωςη φράση «όλο το φάσμα των επιλογών», σημαίνει απλώς αυτό, ότι όλα τα σενάρια συμπεριλαμβάνονται.

"Υπάρχουν πολλές ιδέες που συζητιούνται", είπε ο αξιωματούχος. "Αλλά όλα αυτά απαιτούν μεγάλη προσοχή" είπε, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε χρήση των αμερικανικών στρατευμάτων θα ήταν πολιτικά και στρατιωτικά δύσκολη σε ένα τόσο ευαίσθητο μέρος του κόσμου. "Παρ 'όλα αυτά", είπε, "οι πολιτικοί και στρατιωτικοί διοικητές ακόμα εξετάζουν το πως θα δράσουν".

"Οι άνθρωποι μελετούν τις επιλογές", είπε. "Θέλουμε να καταλάβουμε τι είναι η τέχνη του εφικτού".

Αν ο Ομπάμα  διατάξει οποιοδήποτε είδος δράσης, τότε θα ακολουθήσει επιπρόσθετος προγραμματισμός και ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει το κατά πόσον υπάρχει κάτι που ο στρατός μπορεί ή πρέπει να κάνει για να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια, για παράδειγμα, όπως αρκετοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN.

Όπως το CNN έχει αναφέρει στο παρελθόν, το Πεντάγωνο έχει επίσης ενδελεχώς εξετάσει τι θα πρέπει να κάνει για να προστατευτούν τα μέρη που βρίσκονται τα χημικά όπλα της Συρίας, αν αυτά μείνουν αφύλακτα. Ένα σενάριο περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το τι θα συνέβαινε αν ο Άσαντ κατά κάποιο τρόπο δεν ήταν πλέον στην εξουσία, όπως  δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ. Πιστεύεται ότι άλλοι ηγέτες που βρίσκονται κοντά του θα παραμείνουν στη συριακή στρατιωτική διοίκηση και τις μυστικές υπηρεσίες για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά αν το σύνολο του καθεστώτος καταρρεύσει, θα μπορούσε να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τη διεθνή κοινότητα να δράσουν για να διατηρήσουν την ασφάλεια και την προστασία των αμάχων.

Αλλά αν και μέχρις ότου ληφθεί απόφαση από τον Ομπάμα να αναλάβει στρατιωτική δράση, η δράση αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι περιορισμένη ως επί το πλείστον στη χρήση αμερικανικών δορυφόρων για τη συγκέντρωση πληροφοριών για το τι συμβαίνει στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων των συριακών δυνάμεων.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί από το CNN, αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι παρακολουθούν τις επικοινωνίες των ηγετών του καθεστώτος της Συρίας και των μηχανισμών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Μέχρι στιγμής, η απόφαση είναι να μην παρεμποδίσουν αυτές τις επικοινωνίες, επειδή παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες του καθεστώτος.

Η συλλογή πληροφοριών παρέχει επίσης ενδείξεις για το ποιές συγκεκριμένες ειδικές μονάδες της Συρίας επιτίθονται σε αμάχους.
 Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να είναι πιθανές αποδείξεις για τη μελλοντική δίωξη των εγκλημάτων πολέμου.
 Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη πει ότι πιστεύουν ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 Την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να "ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία", του εγκληματία πολέμου, αλλά προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην το επιδιώξουν.

"Νομίζω ότι υπάρχει αυτό το επιχείρημα, αλλά πιστεύω επίσης από τη μακρά εμπειρία μου, ότι θα μπορούσε να περιπλέξει την επίλυση μιας δύσκολης και περίπλοκης κατάστασης, επειδή περιορίζει τις επιλογές μας για να πείσουμε τους ηγέτες να παραιτηθούν από την εξουσία", δήλωσε η Κλίντον σε επιτροπή της Γερουσίας την Τρίτη.

Αυτό το στοιχείο είναι επίσης μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των συριακών στρατευμάτων και των διοικητών τους στο καθεστώς, αλλά υπήρξαν ελάχιστες αποσκιρτήσεις μέχρι τώρα.

Αρκετοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν στο CNN ότι προς το παρόν, οποιαδήποτε χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών των ΗΠΑ για συλλογή πληροφοριών πάνω από τη Συρία έχει αποκλειστεί λόγω της απειλής των συριακών πυραύλων εδάφους-αέρος και την ανησυχία για την εισαγωγή περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, στον πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν επίσης τις ανακοινώσεις των εκτελεστικών πρακτόρων της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, πράκτορες που τώρα δρουν στη Συρία και πιστεύεται ότι είναι μέρος ενός δικτύου πρακτόρων υπεύθυνων για τις πρόσφατες επιθέσεις.
Μια μικρή ομάδα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ έχει "προωθηθεί στη Συρία" για τη διεξαγωγή μυστικών αναγνωρισεων στόχων  και κατόπιν βομβιστικών επιθέσεων.

Η πρώτη ένδειξη της ομάδας πληροφοριών ήρθε με την κυκλοφορία των εικόνων χαμηλής ανάλυσης που δείχνουν τις συριακές δυνάμεις μέσα και γύρω από τις πόλεις στις οποίες άμαχοι είχαν δεχθεί επίθεση.
Αξιωματούχοι παραδέχονται ότι υπάρχουν απόρρητες φωτογραφίες σε πιο υψηλή ανάλυση που δείχνουν την κατάσταση με μεγάλη λεπτομέρεια.
Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των συριακών δυνάμεων, να αξιολογήσουν τις μονάδες ελέγχου, την αεράμυνα, την ασφάλεια των χημικών και βιολογικών εγκαταστάσεων και την ικανότητα ανεφοδιασμού των στρατευμάτων τους.

"Μπορούμε να δούμε μια ρωγμή στο πεζοδρόμιο σας," είπε ένας ακόμη αξιωματούχος για τις δυνατότητες απεικόνισης.

cnn απόδοση η ψείρα