Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η Ρωσία στο πλευρό της Συρίας και του Ιράν: Η Ρωσία αναβάθμισε τον ηλεκτρονικό σταθμό της στη Συρία ώστε να προειδοποιήσει εγκαίρως το Ιράν για επίθεση από τις ΗΠΑ / Ισραήλ

...σχολιάστε
Οι Ρώσοι αναβάθμισαν τον σταθμό ηλεκτρονικών και επιτήρησης που διατηρούν στην Jabal Al Harrah, νότια της Δαμασκού, απέναντι από την ισραηλινή θάλασσα της Γαλιλαίας, προσθέτοντας δυνατότητες ειδικά προσαρμοσμένες  έτσι ώστε να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση στην Τεχεράνη μιας επερχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile.

Πριν ενισχυθεί από επιπλέον προηγμένη τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό, ο σταθμός κάλυπτε πολιτικές και στρατιωτικές κινήσεις στο βόρειο Ισραήλ μέχρι το Τελ Αβίβ, στη βόρεια Ιορδανία και στο δυτικό Ιράκ.


Σήμερα, το εύρος του εκτείνεται σε όλα τα μέρη του Ισραήλ και της Ιορδανίας, του Κόλπου της Άκαμπα και βόρεια της Σαουδικής Αραβίας.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου της Μόσχας για την επέκταση του εύρους "των αυτιών και των ματιών της" στη Μέση Ανατολή,  περιλάμβανε την αναβάθμιση του συριακού ραντάρ (που είναι εξοπλισμένο από τους ρώσους), στο όρος Sannine του Λιβάνου και τη σύνδεση του με το σταθμό του Jabal Al Harrah, στη Συρία. Οι ρώσοι τεχνικοί έχουν ολοκληρώσει και αυτό το έργο.

Η Ρωσία είναι πλέον σε θέση να παρακολουθεί τις ναυτικές και εναέριες κινήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ  στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές μας, το ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kutznetsov που έμεινε στο συριακό λιμάνι Tartus τις περισσότερες μέρες του Ιανουαρίου και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου είχε την ειδική αποστολή να παρακολουθεί οποιαδήποτε ισραηλινή προετοιμασία για επίθεση στο Ιράν, στη Συρία ή στην Χεζμπολάχ.

Κάλυψε το κενό που άφησε ο ρωσικός σταθμός νοτίως της Δαμασκού, ο οποίος ήταν πλήρως απασχολημένος με τη συλλογή δεδομένων σχετικών με τα αντιπολιτευτικά κινήματα της Συρίας εναντίον του Μπασάρ Άσαντ και με την παρακολούθηση για ενδείξεις ξένων επεμβάσεων, στρατιωτικών ή συγκεκαλυμμένων, κατά του καθεστώτος του Άσαντ.

Το ρωσικό πλοίο εντωμεταξύ παρακολουθούσε την αύξηση της κυκλοφορίας των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Συρία και πρόσεχε το συριακό πυραυλικό οπλοστάσιο που περιλαμβάνει χημικές, βιολογικές και νευροτοξικές κεφαλές.

Η Ουάσιγκτον αποκάλυψε στις 25 Φεβρουαρίου ότι το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αποστείλει προειδοποιήσεις σε έξι χώρες, το Ισραήλ, την Τουρκία, το Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ιράκ, να προσέξουν αυτά τα θανατηφόρα όπλα.

Δεν ήταν σαφές αν η προειδοποίηση αναφερόταν σε μια πιθανή απόφαση του καθεστώς Άσαντ να χρησιμοποιήσει τα όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον των κρατών αυτών, ή στον κίνδυνο  να πέσουν σε χέρια τρομοκρατών που υπάρχουν στις εν λόγω χώρες.

Η Μόσχα αποφάσισε να ενισχύσει την εμβέλεια επιτήρησης του ραντάρ της  προς όφελος του Ιράν, ως απάντηση σε ένα παράπονο από την Τεχεράνη, ότι δεν μπορούσε πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για την ειδοποίηση/συναγερμό σε πραγματικό χρόνο, σε μια στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ ή του Ισραήλ , διότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε όλες της υποδομές της για την υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ.

Μετά την επέκταση και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και της εμβέλειας για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Ιράν, με τη διασύνδεση των δύο σταθμών και την προσθήκη επιπλέον ρωσικού εργατικού δυναμικού, η Μόσχα διέταξε το Admiral Kutznetsov να αναχωρίσει από το λιμάνι της Tartus στις 13 Φεβρουαρίου και να πλεύσει προς το λιμάνι Severomorsk στη χερσόνησο Kola.
Οι ρωσικοί σταθμοί στη Συρία και τον Λίβανο ήταν μέχρι τότε έτοιμοι για τις εκτεταμένες αποστολές τους.

debka απόδοση η ψείρα