Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

''Ήπιες οι περικοπές των συντάξεων – Δεν έρχεται επίτροπος''. Ήπιες;; Ήπιες;; Τι λέτε κύριε Παπαδήμο!

...σχολιάστε
Ο Λ.Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο είπε πως τα μέτρα θα είναι μόνιμα, πως συμφωνήθηκαν με την τρόικα και πως το πρόγραμμα θα ισχύει για την επόμενη οχταετία!

Ο Πρωθυπουργός, στο υπό εξέλιξη, μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο, είπε πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος.

Ο Λ.Παπαδήμος είπε στους υπουργούς πως η μείωση στις συντάξεις δεν μπορούσε να αποφευχθεί ενώ σίγουρα θα συζητηθεί η άποψη του πως ''Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί''.


Μάλιστα έφερε και το εξής παράδειγμα :''Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ''.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ''το ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, δεν συζητείται'' αφού ''Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν''.

Διαβάστε όλη τη τοποθέτηση του Λ.Παπαδήμου

Συγκάλεσα αυτό το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσουμε τρία θέματα και να λάβουμε σχετικές αποφάσεις. Τρία θέματα τα οποία είναι ιδιαιτέρως επείγοντα. Πρέπει, πρώτον, να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Δεύτερον, να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες -τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως πιεστικά- στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου προγράμματος και εν όψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης. Και τρίτον, είναι σκόπιμο να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφορά ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα την Τρίτη και Τετάρτη, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης εξέτασαν μία σειρά πρόσθετων μέτρων ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο περιορισμού των δαπανών κατά 325 εκατομμύρια ευρώ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.

Τα μέτρα τα οποία επελέγησαν βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, ουσιαστικό κριτήριο είναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τα μέτρα αυτά συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν με την τρόικα, παρουσιάστηκαν στο Eurogroup-Workingroup και το Eurogroup την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση και πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας (20/02/2012), όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος, τις προαπαιτούμενες ενέργειες και άλλα συναφή θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά την περίοδο 2012-2014, αλλά και κατά την επόμενη οκταετία. Είναι επομένως αναγκαίο να εξεταστούν και να εγκριθούν τα μέτρα αυτά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τρίτον, με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ επιδιώκεται η ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, καθώς και την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας με την θέσπιση και υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ». Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που όπως γνωρίζετε εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η αποπληρωμή του χρέους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής, αλλά και θα στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Πιστεύω, και όλοι συμφωνούμε, ότι η άμεση στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χρησιμοποιώ τη λέξη «άμεση», διότι όπως υπογράμμισα και κατά την ομιλία μου στη Βουλή, το νέο πρόγραμμα περιέχει πολλές μεταρρυθμίσεις και άλλες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα τα οποία θα έχουν μία πιο άμεση, θετική επίδραση πάνω στην οικονομική δραστηριότητα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά τις συζητήσεις που είχα τις προηγούμενες τρεις μέρες (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με επικεφαλής των θεσμικών εταίρων μας, υπογράμμισα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή και αναμένω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα.

Δύο παρατηρήσεις: Όσον αφορά στο ζήτημα των συντάξεων, έγινε διεξοδική και έντονη συζήτηση με την τρόικα. Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ.

Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου.