Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Παραλίγο πυρηνικός Αρμαγεδδώνας στη Ρωσία;

...σχολιάστε
 
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η χώρα πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από μια καταστροφή ανάλογη με του Τσερνομπίλ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ένα πυρηνικό υποβρύχιο καιγόταν για περισσότερο από μία ημέρα με όλο το οπλοστάσιο του!
Σύμφωνα με το περιοδικό Kommersant-Vlast το υποβρυχίο Κ-84 "Εκατερίνενμπουργκ" βρισκόταν για μικροεπισκευές σε μια δεξαμενή στο Μουρμάνσκ, στη βόρεια Ρωσία όταν έπιασε φωτιά στις 29 Δεκεμβρίου.

Οι πύραυλοι δεν είχαν εκφορτωθεί επειδή οι επισκευές είχαν θεωρηθεί ήσσονος σημασίας, και το υποβρύχιο επρόκειτο να επιστρέψει στην υπηρεσία του στις αρχές του 2012.
Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η σοβαρότητα του περιστατικού έχει υποβαθμιστεί.


Ο Εξοπλισμός του Κ-84

Το στάνταρ οπλοστάσιο του Κ-84 είναι 16 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sineva με τέσσερις θερμοπυρηνικές κεφαλές για κάθε ένα από αυτούς. Κάθε βλήμα είναι επίσης ένα δοχείο γεμάτο με πολύ τοξικό και εύφλεκτο καύσιμο. Ένας πύραυλος ζυγίζει περίπου 80 τόνους και το περισσότερο από αυτό είναι καύσιμο.
Το υποβρύχιο είναι επίσης εξοπλισμένο με έως και 12 τορπίλες και ανθυποβρυχιακούς πυραύλους, με περίπου 300 κιλά υψηλής ισχύος στρατιωτικά εκρηκτικά ή μια πυρηνική κεφαλή σε κάθε μία.

Επιπλέον, το υποβρύχιο τροφοδοτείται από δύο υδρόψυκτους πυρηνικούς αντιδραστήρες 90 μεγκαβάτ,οι οποίοι περιέχουν περίπου 70 κιλά ουρανίου-235, ο καθένας. Οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει, αλλά τα υλικά της σχάσης παρέμεναν επί του σκάφους κατά τη στιγμή του ατυχήματος.
Το "Εκατερίνενμπουργκ" είχε μια πολυάσχολη χρονιά το 2011, αφού πραγματοποιήσε τρεις δοκιμές πυραύλων.
Στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου το υποβρύχιο έπαθε ζημιά σε τμήμα της μύτης του, (ο λόγος δεν έχει ποτέ δοθεί στη δημοσιότητα), και πήγε στο Μουρμάνσκ για επισκευή.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην πλώρη του σκάφους στις 15:45 στις 29 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης.
Οι εκθέσεις δείχνουν ότι εφαρμόστηκαν τενικές που απαγορεύονται για τέτοιες εργασίες, και έτσι έπιασε φωτιά η ειδική λαστιχένια υδροακουστική επίστρωση μέσα και έξω από το υποβρύχιο.
Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα για να φθάσει στο διάστημα μεταξύ της λεπτή εξωτερικής φλούδας και του σκληρού δοχείου πίεσης.
Παρά τις προσπάθειες των πάνω από 400 πυροσβεστών με 72 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μονάδων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών της βαριάς βιομηχανίας, δεν κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο πριν από τις 18:20 στις 30 Δεκεμβρίου.

Το Kommersant-Vlast επιμένει ότι η πυρκαγιά μαινόταν λίγα μόλις μέτρα από τις τορπίλες και τους πυρηνικούς πυραύλους που - αν είχαν εκραγεί - θα μπορούσαν να καταστρέψουν το υποβρύχιο και βεβαίως, τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του σκάφους.
Εάν αυτός ο εφιάλτης είχε συμβεί,όπως λέει το περιοδικό, τα πυρηνικά θα κάλυπταν τρεις κοντινές πόλεις με πληθυσμό 350.000.

Το ρωσικό Ναυτικό δήλωσε αμέσως μετά το περιστατικό ότι δεν υπήρχαν όπλα στο πλοίο της Κ-84 κατά το χρόνο του περιστατικού.
Εννέα άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό, επτά μέλη του πληρώματος και δύο πυροσβέστες. Οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν θεραπεία για εισπνοή καπνού και ορισμένα ήσσονος σημασίας εγκαύματα.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι οι συνέπειες της πυρκαγιάς θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Υποστηρίζει ότι εάν οι πύραυλοι ανατινάζονταν, θα είχε σκοτωθεί όλοι όσοι ήταν κοντά και θα απαιτούνταν η εκκένωση της περιοχής από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, σε συνθήκες  πολικής νύχτας.
 Η περιβαλλοντική ζημία θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντική, λέει το Kommersant-Vlast.

Ο ισχυρισμός του περιοδικού έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των ρωσικών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.
Ο Viktor Litovkin, επικεφαλής editor της Ανεξάρτητης Στρατιωτική Επιθεώρηση, αμφιβάλλει σοβαρά αν το πυρηνικό υποβρύχιο θα μπορούσε να συντηρηθεί με πυραύλους και τορπίλες επί του σκάφους, επειδή ένα υποβρύχιο «εκτός υπηρεσίας» δεν μπορεί να έχει όπλα επί του σκάφους, λόγω της ρωσο-αμερικανικής συμφωνία της Πράγας για τα πυρηνικά όπλα.

Ο Litovkin είπε ότι εάν ένα τέτοιο πράγμα, όπως βλήματα πάνω σε ένα υποβρύχιο εκτός υπηρεσίας έλαβε πράγματι χώρα, ο διοικητής του Βόρειου Ρωσικού Στόλου και ο επικεφαλής του επιτελείου του θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί.
Λέει επίσης ότι οι ρωσικές αρχές πρέπει να αντιδράσουν έντονα στο δημοσίευμα του Kommersant-Vlast επειδή ρίχνει σκιά στο Ρωσικό Ναυτικό.

"Αυτό είναι ένα σκάνδαλο παγκόσμιας κλίμακας" όπως αναφέρει ο Litovkin, γιατί "θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο".

"Η Ρωσία δεν πρέπει να αφήνει τέτοιες κατηγορίες αναπάντητες", κατέληξε ο Viktor Litovkin.
Ο εμπειρογνώμονας λέει ότι στην υποθετική περίπτωση μιας πυρκαγιάς επί ενός πυρηνικού υποβρυχίου στη δεξαμενή με τους πυραύλους, οι πυρηνικές κεφαλές έχουν πολυεπίπεδους μηχανισμούς προστασίας. "Κάθε σιλό πυραύλων είναι εντελώς άκαμπτο και απομονωμένο από εξωτερικές επιρροές. Μόνο μια σοβαρή έκρηξη θα μπορούσε να κάνει πραγματική βλάβη σε ένα διηπειρωτικό πύραυλο και να εκραγούν τα καύσιμα του".

Αρκετές ημέρες μετά το συμβάν, το Κ-84 "Εκατερίνενμπουργκ" άφησε την αποβάθρα και επέστρεψε στη βάση του που δεν απέχει πολύ από το Μουρμάνσκ.

Το υποβρύχιο φέρεται να έχει χάσει εντελώς το σύστημα σόναρ του, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.
Ο νεοδιορισθείς αναπληρωτής πρωθυπουργός Dmitry Rogozin, έχει υποσχεθεί ότι το Κ-84 "Εκατερίνενμπουργκ" θα είναι ξανά σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2014 με το πιο προηγμένο σύστημα σόναρ.

Πληροφορίες από rt