Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν "λογοκρίνει" την πρόσβαση στο Διαδίκτυο

...σχολιάστε
Οι χρήστες του διαδικτύου στο Ιράν είδαν σήμερα ότι η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο είχε περιοριστεί σοβαρά.

Υπάρχουν αναφορές ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS, δηλαδή η πρόσβαση σε σελίδες όπως το internet banking, οι υπηρεσίες της Google και διάφορα άλλες ιστοσελίδες δεν μπορεί να επιτευχθεί.


Η απόφαση να ενεργοποιηθεί η απαγόρευση πιστεύεται ότι συνδέεται με την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 στο Ιράν, όπως μεταδίδει το Kabir News, με εμπειρογνώμονες να δηλώνουν ότι πρόκειται για προσωρινό μπλοκάρισμα και όχι για μια μόνιμη αλλαγή.


Ακόμα κι έτσι, η HTTPS -ή Secure HTTP - είναι ζωτικής σημασίας στις περιοχές όπου τα δεδομένα των χρηστών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως οι online τραπεζικές υπηρεσίες και οι επικοινωνίες, όπου ο κίνδυνος υποκλοπής είναι μεγάλος.

Το σύστημα προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο κρυπτογράφησης SSL / TLS στην τακτική κυκλοφορία HTTP, με έναν πιστοποιημένο διακομιστή εξασφαλίζοντας μια αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ αυτού και του χρήστη.

Η λογοκρισία δεν είναι η πρώτη κίνηση εναντίον ενός ελεύθερου internet από την ιρανική κυβέρνηση.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι λειτουργεί ένα σύστημα παρακολούθησης, και οι ISPs είναι νομικά υποχρεωμένοι να τηρούν αρχείο όλων των δεδομένων που αποστέλλονται και παραλαμβάνονται από τους συνδρομητές τους.

Ομοίως, τα ίντερνετ καφέ και άλλοι χώροι με δημόσια πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να τηρούν αρχεία των χρηστών, των οποίων το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός ταυτότητας, ο ταχυδρομικός κώδικας και ο αριθμός τηλεφώνου, καταγράφονται, μαζί με το ποιές ιστοσελίδες επισκέπτονται.

Είναι πιθανό η κυβέρνηση να ελπίζει να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα δημόσιας αναταραχής, μπλοκάροντας τις ιδιωτικές επικοινωνίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ακτιβιστές για να οργανώσουν διαμαρτυρίες.

Chris Davies

slashgear Απόδοση από την ψείρα