Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία» για το PSI

...σχολιάστε
«Νομίζω ότι τώρα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.
«Ουσιαστική και εποικοδομητική» χαρακτήρισε o Ευάγγελος Βενιζέλος τη χθεσινή συζήτηση για το ελληνικό PSI στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι τώρα «μπαίνουμε στην τελική ευθεία».


Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «την έγκριση και τη στήριξη του Eurogroup» για να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της για το «κούρεμα» μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ακόμη στη δήλωσή του:

«Στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε την ενεργό συμμετοχή και της Τρόικας και του EFSF και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, και μπορούμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση, η οποία θα εκπληρώνει πλήρως όλες τις παραμέτρους της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Νομίζω ότι τώρα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα σε αυτήν της την προσπάθεια, η οποία είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για εμάς αλλά για όλη την Ευρωζώνη και για την παγκόσμια οικονομία.

Βεβαίως, η προσπάθεια που συνδέεται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το περιβόητο PSI, που θα βγάλει πάνω από τους ώμους του ελληνικού λαού ένα βάρος 100 δισ. ευρώ, 47 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, συνδέεται απολύτως με το νέο πρόγραμμα.

Αυτές τις ημέρες θα ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα, γιατί χωρίς τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει ούτε το PSI, ούτε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δεσμευθούμε όλοι μαζί. Πρέπει το βάρος να κατανεμηθεί δίκαια. Μόνον έτσι θα έχουμε διασφαλίσει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο.


Ο Έλληνας πολίτης, που ζει μια κατάσταση πιεστική και ανασφαλή επί δύο και πλέον χρόνια, πρέπει να νιώσει ότι υπάρχει τώρα ένα άλλο πλαίσιο, πιο ασφαλές, πιο σταθερό, πιο σίγουρο. Ότι έχει προοπτική.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να συμβάλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, σε αυτή την προσπάθεια. Και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα είναι η ώρα των δύσκολων, αλλά ιστορικών και σημαντικών αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα να δεσμευθούμε όλοι και τώρα είναι η ώρα να εξηγήσουμε, βλέποντας στα μάτια τον Έλληνα πολίτη, ότι η χώρα μπορεί να γίνει ξανά υπερήφανη. Όχι απλά και μόνο να διασωθεί, αλλά και να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος».

kathimerini