Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Το FBI θα ήθελε να σας ακολουθεί στο Facebook και το Twitter

...σχολιάστε
Το FBI έχει κουραστεί από την παρακολούθηση των κοινωνικών ιστότοπων από ανθρώπους και προσπαθεί να επανακαθορίσει τον τρόπο που θα εκτελείται αυτή η διαδικασία. Έτσι, σύντομα τα μηνύματα σας αν θεωρηθούν ύποπτα, Θα μπορούν να φαίνονται αμέσως πάνω στο χάρτη, ως μια μεγάλη κόκκινη κουκίδα σημειώνοντας τη θέση του... "κακού", (δηλαδή τη δική σας θέση).


 "Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μια πρωταρχική πηγή συλλογής πληροφοριών" λέει το Request for Information που εκδόθηκε από το FBI στις 19 Ιανουαρίου.
 Η «έρευνα αγοράς» του FBI δείχνει ότι το γραφείο προτίθεται να παρακολουθεί όλα τα στοιχεία που είναι «διαθέσιμα στο κοινό», από τις σελίδες της κοινωνικής δικτύωσης, μέσω ενός νέου συστήματος που αλλάζει το παιχνίδι.
 Το FBI ψάχνει για μια ενδιαφερόμενη εταιρεία η οποία να έχει την ικανότητα κατασκευής ενός τέτοιου συστήματος και έχει μάλιστα δημοσιεύσει μια λίστα με τις απαιτήσεις για αυτό.

 Το σύστημα θα πρέπει να παρέχει μια αυτοματοποιημένη αναζήτηση τόσο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όσο και σε open source σελίδες ειδήσεων για τον εντοπισμό των γεγονότων, των κρίσεων και των απειλών που πληρούν τις παραμέτρους αναζήτησης που ορίζονται από το FBI. Θα πρέπει επίσης να μπορεί να προσφέρει αυτοματοποιημένο φιλτράρισμα των δεδομένων και να ειδοποιεί άμεσα τον χειριστή για γεγονότα και αναδυόμενες απειλές.

 Το FBI δίνει μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι το σύστημα θα πρέπει να έχει πρόσβαση μόνο σε στοιχεία που είναι «διαθέσιμα στο κοινό».
 Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα δεδομένα που μοιράζονται με τους φίλους τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμα στο κοινό.
 Ο μέσος χρήστης πιστεύει ότι μόνο ένας στενός κύκλος φίλων και συγγενών διαβάζει το blog του, και αυτό του δίνει "την αίσθηση της ελευθερίας να πει ό,τι θέλει χωρίς να ανησυχεί πάρα πολύ για την έκθεση», δήλωσε η Jennifer Lynch στο Electronic Frontier Foundation, όπως αναφέρεται στο newscientist.com".
 "Αλλά τέτοιου είδους εργαλεία που αναλύουν αυτά τα ανοιχτά στο κοινό αρχεία δεδομένων, και κατά πάσα πιθανότητα τα αποθηκεύουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τείνουν να καταργήσουν αυτό το είδος της ιδιωτικής ζωής. Ανησυχώ για τον αντίκτυπο τους στην ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ" πρόσθεσε.

 Όλα τα συλλεγόμενα δεδομένα θα αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του FBI και θα εμφανίζονται σε ένα χάρτη, κατόπιν αιτήματος, (παρεπιπτόντως,το FBI προτιμά το Google, το ESRI, και το Yahoo maps περισσότερο από κάθε άλλη υπηρεσία).
Φυσικά η λειτουργικότητα του χάρτη θα αυξηθεί πέρα ​​από τα όρια που καθορίζονται για τον κοινό χρήστη. Ο διαδραστικός χάρτης θα έχει επιπλέον επίπεδα, όπως τα δεδομένα για την αμερικάνικη και την παγκόσμια τρομοκρατία,τις αμερικανικές πρεσβείες και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, τις προβλέψεις των καιρικών συνθηκών, καθώς και video από κάμερες παρακολούθησης και κυκλοφορίας.

 Η αποκάλυψη της «έρευνας αγοράς» του FBI γεννά περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τις πτυχές της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο, καθώς όλο και περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους χρήστες συλλέγονται και αποθηκεύονται - για διαφορετικούς λόγους - σε πολλές βάσεις δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

Η συλλογή των πληροφοριών δεν είναι πρόκληση πια, αλλά η ανάλυση των δεδομένων είναι. Υπάρχουν όμως και εταιρείες, για παράδειγμα η Google, η οποία μπορεί να λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα.
Πρόσφατα, η Google ανακοίνωσε τα σχέδια της βάλει όλα τα στοιχεία που συλλέγονται από τους χωριστούς λογαριασμούς των χρηστών των δικτυακών τόπων της μαζί, σε ένα συνδυασμένο προφίλ.

Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει πολλή οργή και εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το απόρρητο στο διαδίκτυο.

 rt