Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Το Ιράν υποτιμά το Ριάλ και προειδοποιεί "Κανείς δεν μπορεί να πουλά πετρέλαιο αν δεν μπορεί το Ιράν"

...σχολιάστε
Ο διοικητής της Κεντρικής τράπεζας του Ιράν Mahmoud Bahmani ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση την υποτίμηση του εθνικού νομίσματός η οποία θα ισχύσει από το Σάββατο.
Παράλληλα, η ιστοσελίδα της Press TV, της αγγλόφωνης έκδοσης της Ιρανικής τηλεόρασης, έχει μονίμως ένα θέμα με τίτλο "Κανείς δεν μπορεί να πουλά πετρέλαιο αν δεν μπορεί το Ιράν" και εστιάζει στις δηλώσεις των πιο σημαντικών πολιτικών προσώπων του Ιράν.


"Αν λείψει από την αγορά το ιρανικό πετρέλαιο, οι τιμές θα ανέβουν και οι δυτικές χώρες το γνωρίζουν. Παρόλα αυτά το Ιράν δεν θα επιτρέψει ποτέ να βρεθεί στη θέση όπου να μην μπορεί να πουλά πετρέλαιο ενώ οι γειτονικές του χώρες μπορούν". (Δήλωση του Ali Akbar Velayati, σύμβουλου του Αρχηγού της Ισλαμικής Επανάστασης Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, στο Press TV την Πέμπτη).
Ο Velayati πρόσθεσε ότι "Η απόφαση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο Ιραν δεν ενδιαφέρει κανέναν. Οι δυτικοί πολιτικοί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι πρόκειται μόνο για πολιτικό ελιγμό. Το Ιράν δεν χρειάζεται καμία χάρη από καμία χώρα για να πουλήσει το πετρέλαιο του γιατί η παγκόσμια ζήτηση είναι πάντα εδώ".

Επίσης,την Πέμπτη  το Ιρανικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι μπορεί να σταματήσει να πουλά πετρέλαιο στις ευρωπαϊκές χώρες πριν την πρώτη Ιουλίου, την μέρα που η ΕΕ έχει θέση σαν επίσημη ημερομηνία έναρξης του καθολικού εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιραν.
"Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε μια σταγόνα ιρανικού πετρελαίου, για να μάθουν να μην παίζουν με τη φωτιά" Δήλωσε ο βουλευτής Nasser Soudani στη Mehr.

Σε επίσημη δήλωση του, ο Πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad δήλωσε την Πέμπτη: "Είναι η Δύση που χρειάζεται το Ιράν και όχι το ιρανικό έθνος. Το Ιράν δεν θα χάσει από τις κυρώσεις...Κόψτε το εμπόριο πετρελαίου και ας δούμε ποιός θα χάσει".
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις μόνο το 20 τοις εκατό του ιρανικού πετρελαίου πηγαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι μεγαλύτεροι πελάτες του Ιράν, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δεν συμμετέχουν στο εμπάργκο. Η συναλλαγή μεταξύ τους σε εθνικά νομίσματα και η σημερινή υποτίμηση του Ριάλ θα κάνει την τιμή του ιρανικού πετρελαίου πολύ δελεαστική, ενώ αντίθετα η έλλειψη του ιρανικού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά θα ανεβάσει την τιμή του βαρελιού ακόμα ψηλότερα. Αναρωτιέμαι αλήθεια, ποιός χάνει περισσότερα από αυτό το εμπάργκο;