Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ισραήλ: Καλές οι κυρώσεις αλλά δεν αρκούν. Το δάχτυλο του Ισραήλ βρίσκεται πάντα στη σκανδάλη

...σχολιάστε
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων στο Ιραν, λέγοντας ότι είναι ένα θετικό βήμα που όμως δεν θα ανακόψει την πυρηνική πορεία του Ιράν.


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τρίτη 24 Γενάρη ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν δεν αρκούν για να σταματήσουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, τονίζοντας "ότι το δάχτυλο του Ισραήλ βρίσκεται πάντα κοντά στη σκανδάλη".

Ο Μπαράκ συμφώνησε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τους ευρωπαίους κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα σταματήσουν την πορεία του Ιράν προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Επίσης, δεν βρίσκει κανένα λόγο να καθιστερήσει η εφαρμογή τους μέχρι τον Ιούλιο.
Οι ελλείψεις πετρελαίου μπορούν να καλυφθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, τόνισε ο Μπαράκ, από την τεράστια αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, από το πετρέλαιο που παράγεται στη Λιβύη και από μια αυξημένη ιρακινή παραγωγή.
Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι επειδή το Ιράν δεν σταμάτησε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων,δεν έχει αφαιρεθεί καμία επιλογή από το τραπέζι. Αυτό το λέμε "πολύ σοβαρά", τόνισε.

Πηγές από το Ισραήλ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα και η ΕΕ καθιστερούν την έμπρακτη επιβολή κυρώσεων μέχρι το καλοκαίρι ώστε να δώσουν χρόνο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, χρησιμοποιόντας και τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

Έτσι προσφέρεται στο Ιράν η δυνατότητα να επαναλάβει τα παλιά του κόλπα, όπως λένε ισραηλινές πηγές, μετά την κατ' επανάληψη επιτυχία τους τα τελευταία εφτά χρόνια, να συνομιλεί δηλαδή με τις παγκόσμιες δυνάμεις ενώ παράλληλα συνεχίζει τα σχέδια του για την κατασκευή της πρώτης σιιτικής μουσουλμανικής πυρηνικής βόμβας. Οι επιπλέον έξι μήνες θα είναι μια πολύ χρήσιμη περίοδος χάριτος για το Ιράν για να κρύψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του σε οχυρωμένη υπόγεια καταφύγια.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να είναι επίσης απογοητευμένη από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή κυρώσεων στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Ιράν και όχι στην κεντρική του τράπεζα. Αυτό άφησε περιθώρια στην Τεχεράνη για την ενεργοποίηση διμερών οικονομικών μηχανισμών έτσι ώστε να παρακάμψει το εμπάργκο και τις οικονομικές κυρώσεις, σε συνδυασμό με τις κυβερνήσεις που δεν επιβάλουν εμπάργκο και συνεχίζουν το εμπόριο με το Ιράν.

πληροφορίες από Debkafile