Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πιέσεις για το Κυπριακό και απάντηση Λουκαΐδη

...σχολιάστε
Ντάουνερ: Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέχρι τον Ιούνιο

Μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο με μία λύση που δεν μπορεί παρά να είναι ομόσπονδη, δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας “Μιλιέτ”, αλλά υπογραμμίζει ότι “αν οι πλευρές οδηγηθούν σε αδιέξοδο, ο ΟΗΕ δεν θα έχει να κάνει πολλά” και θεωρεί ότι το αδιέξοδο στη διαδικασία “είναι ένα από τα ενδεχόμενα”.


Ο Ντάουνερ χαρακτηρίζει “κρίσιμη φάση” τη συνάντηση στο Greentree και σημειώνει: “Μετά τη συνάντηση πρέπει να κινηθούμε για την πολυμερή διάσκεψη. Εάν οι πλευρές δεν σημειώσουν πρόοδο, ο ΟΗΕ δεν θα έχει να κάνει πολλά. Ο ΟΗΕ δεν έχει σχέδιο Β. Δεν μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό λύση εκτός από την ομοσπονδία, διότι για τη λύση αυτή προσπαθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας”.

“Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μέχρι τον Ιούνιο” προσθέτει και λέει πως μετά τη λύση θα ήθελε να γευματίσει στο Βόσπορο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

“Ελπίζω να μην καταλήξει σε αδιέξοδο η διαδικασία” τονίζει ο Ντάουνερ και προσθέτει ότι στην περίπτωση αυτή ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας. “Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ένα από τα ενδεχόμενα είναι και το αδιέξοδο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να μην βρεθεί λύση” σημειώνει.

“Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουμε εισέλθει σε πολύ κρίσιμη φάση” λέει ο Ντάουνερ και τονίζει ότι “η λύση είναι δυνατή με τους Χριστόφια και Έρογλου, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια”. Αναφέρει δε ότι “πέρα από την ελπίδα για συμφωνία, το σημαντικό είναι να βρεθούν δημιουργικές προσεγγίσεις για να υπάρξει συμφωνία”.

Τέλος ο Ντάουνερ αναφέρει ότι το Κυπριακό από το 2008 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει στον ΟΗΕ 10-15 εκ. δολάρια.

Και η απάντηση:

Γ. Λουκαΐδης: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ντάουνερ στη «Μιλλιέτ»


«Απαράδεκτη και εσφαλμένη», χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ και βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης την αναφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να προσπαθήσει για τη λύση του Κυπριακού πριν την 1η Ιουλίου του 2012, καλώντας τον παράλληλα να τη διορθώσει.

Ο κ. Λουκαΐδης, σε δηλώσεις του στη Βουλή, αναφερόταν στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ».

Οπως είπε, η αναφορά του κ. Ντάουνερ να υποδεικνύει στην ε/κ πλευρά ότι πρέπει να προσπαθήσει για τη λύση του Κυπριακού πριν την 1η Ιουλίου «θεωρούμε ότι είναι και εσφαλμένη και απαράδεκτη», συμπληρώνοντας ότι η παραίνεση αυτή θα έπρεπε να γίνεται προς την τ/κ πλευρά.

«Η πλευρά, η οποία με τη στάση, τη συμπεριφορά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκαλεί προβλήματα και δεν έχει επιτρέψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη συνολικής λύσης, είναι η τ/κ», είπε.

Συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο προκύπτει τόσο από τις υπαναχωρήσεις της τ/κ πλευράς σε ζητήματα όπου υπήρχαν συγκλίσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον πρώην ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά και με την κατάθεση θέσεων έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο κ. Λουκαΐδης κατέληξε λέγοντας ότι ο κ. Νταουνερ θα ήταν καλά να λέει τα πράγματα ως έχουν και να στρέφει τις υποδείξεις του προς την πλευρά που πρέπει.