Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Σε “θρίλερ” για γερά νεύρα εξελίσσεται το “κούρεμα”

...σχολιάστε
Σε “θρίλερ” για γερά νεύρα εξελίσσεται το “κούρεμα”, καθώς σήμερα θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ  του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Τσαρλς Νταλάρα, εκπρόσωπου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), όπως πληροφόρησε ο κ. Βενιζέλος τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του αργά το βράδυ της Παρασκευής, από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τον κ. Νταλάρα και τον κ. Βενιζέλο ξεκίνησαν περίπου στις 20:00 και ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του IFF, «τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους  αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους».

Πριν μερικές ώρες γράφαμε ότι το deal έκλεισε με μεσοσταθμικό επιτόκιο στο 4,2% καθώς θα υπήρχε κυμαινόμενο από 3% μέχρι 5% ανάλογα με τη λήξη των ομολόγων και πιθανότα το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι ενώ ο Νταλάρα και οι ιδιώτες ομολογιούχοι είχαν συμφωνήσει, οι μεγάλες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία ζητούν μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,5% πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πέσει το ανώτερο επιτόκιο που είναι κοντά στο 5% σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο.

Εκτός από την στάση  των ευρωπαίων εταίρων, θα πρέπει να δούμε και την στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο ζητά το κούρεμα να είναι της τάξεως του 80% και το επιτόκιο των νέων ομολόγων ελάχιστα  πάνω από το 3%.