Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Προειδοποίηση Ιράν προς τις χώρες του Κόλπου

...σχολιάστε
Το Ιράν προειδοποίησε τις χώρες του Κόλπου να μην αυξήσουν την πετρελαϊκή τους παραγωγή σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων των χωρών της Δύσης σε βάρος των πετρελαϊκών του εξαγωγών, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Τεχεράνης στον ΟΠΕΚ Μοχαμάντ Αλί Χατιμπί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


«Αν οι πετρελαϊκές χώρες του Περσικού Κόλπου δώσουν το πράσινο φως για να αντικατασταθεί με δικό τους το ιρανικό πετρέλαιο (σε περίπτωση κυρώσεων), θα είναι οι βασικοί υπεύθυνοι αυτών που θα συμβούν», δήλωσε ο Χατιμπί.

«Αν οι γείτονές μας στο νότο χρησιμοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα τους για να αντικαταστήσουν (με δικό τους) το πετρέλαιό μας (σε περίπτωση κυρώσεων) και συνεργαστούν με τις τυχοδιωκτικές χώρες (της Δύσης), θα είναι υπεύθυνοι για τα γεγονότα που θα σημειωθούν και η κίνησή τους αυτή δεν θα είναι φιλική», δήλωσε ο Χατιμπί.

«Αν οι χώρες του Κόλπου δηλώσουν σαφώς την πρόθεσή τους να μην αντικαταστήσουν το ιρανικό πετρέλαιο, σε περίπτωση κυρώσεων, οι τυχοδιωκτικές χώρες δεν θα ενθαρρυνθούν να λάβουν τέτοιες αποφάσεις», επισήμανε.

Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι πετρελαϊκές χώρες του Κόλπου, κυρίως η Σαουδική Αραβία, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ιρανικό πετρέλαιο σε περίπτωση κυρώσεων, προκειμένου να πείσουν τις ασιατικές χώρες, κυρίως την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, να συμφωνήσουν στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

real