Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Εμπειρογνώμονες: Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι φάρμακα που δύσκολα καταπίνονται

...σχολιάστε
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χάνει την υπομονή με την Ελλάδα, καθώς αγωνίζεται να μειώσει τις δαπάνες και να αντιμετωπίσει το βουνό του χρέους της. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι περικοπές που έχουν συνταγογραφηθεί από ξένους ειδικούς κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα μερικές φορές αναφέρεται ως η «ασθενής της Ευρώπης». Το έθνος είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας τους τελευταίους 20 μήνες, βασιζόμενη στα πακέτα διάσωσης να διατηρήσει τη χρηματιστηριακή της καρδιά παλλόμενη.
Τέσσερις φορές το χρόνο, οι ειδικοί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - η λεγόμενη τρόικα – την επισκέπτονται για να ελέγξουν τα ζωτικά σημεία του ασθενή τους και να συνταγογραφήσει νέο φάρμακο.

Το επόμενο τέτοιο check-up, που είναι προγραμματισμένο στις 16 Ιανουαρίου, αναμένεται να παραδώσει μια ζοφερή πρόγνωση. Η προσπάθεια για την ανακοπή της δημοσιονομικής αιμορραγίας στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο η τρόικα είχε ελπίσει.
Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2011 είναι πιθανό να διαμορφωθεί στο 9,6 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι αποτέλεσμα παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με το 10,6 τοις εκατό που παρατηρήθηκε το 2010, απέχει ακόμη πολύ από το ποσοστό 9 τοις εκατό που η Αθήνα είχε υποσχεθεί στη διεθνής κοινότητα το περασμένο έτος.

“Η Ελλάδα χρεοκόπησε”

Ο αντιπρόεδρος του Kiel Institute για την Παγκόσμια Οικονομία, Rolf Langhammer, λέει η Ελλάδα πάσχει από αφερεγγυότητα, κάτι πολύ πιο σοβαρό από μια προσωρινή περίοδο έλλειψης ρευστότητας.
«Η χώρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε βάθος χρόνου χωρίς εξωτερική βοήθεια", είπε ο Langhammer στη Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι η Αθήνα κινδυνεύει να βυθιστεί σε ένα τέλμα χρέους, εάν οι πιστωτές δεν δεχτούν ένα κούρεμα.
Οι διαπραγματεύσεις αποδεικνύονται δύσκολες, ωστόσο. Ενώ η Ελλάδα πιέζει για να μειωθούν τα χρέη της κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό, οι τράπεζες και οι ασφαλιστές απαιτούν μεγαλύτερη προστασία κάθε φορά που εκδίδονται νέα ομόλογα.
Η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Οι όροι της συμφωνίας απαιτούν από την Αθήνα να συνεχίσει βα παίρνει όλο και πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων, τις μαζικές απολύσεις και την κατάργηση του κατώτατου μισθού.
Οι έλληνες ηγέτες γνωρίζουν ότι άλλο ένα σφύξιμο της ζώνης  θα είναι δύσκολο να περάσει στον λαό, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο 20.000 άνθρωποι χάνουν ήδη τη δουλειά τους κάθε μήνα. Οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των Ελλήνων κάτω από την ηλικία των 24 είναι κοντά στο 50 τοις εκατό.

Λάθος φάρμακο

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, πιστεύει ότι η επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καταδεικνύει ότι η αρχική “θεραπεία”  λιτότητας ήταν αντιπαραγωγική.
 »Οι περικοπές ήταν πάρα πολύ δρακόντειες», είπε. "Η χώρα βρέθηκε στο χείλος του θανάτου."
Ο Schmieding είπε στη Deutsche Welle ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα είναι  χρόνος να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην προώθηση της ανάπτυξης. Τα μέτρα που ανοίγουν την αγορά εργασίας και τη βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας πρέπει να γίνουν προτεραιότητες, πρόσθεσε.
Ο οικονομολόγος Rolf Langhammer συμφώνησε ότι η διογκωμένη γραφειοκρατία στην Ελλάδα και οι περιοριστικοί κανόνες εργασίας εμπόδισαν το έθνος από την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων που τόσο πολύ χρειάζεται για να ανακάμψει.
Η latest Ease of Doing Business Index που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα κατέταξε την Ελλάδα εκατοστή σε ένα πεδίο 183 - χαμηλότερα από την Υεμένη, τη Γουατεμάλα και την Αλβανία.
"Αυτό είναι απλά απαράδεκτο για ένα μέλος της ευρωζώνης», είπε ο Langhammer.

Η υπομονή εξαντλείται

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει με απογοήτευση ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις ιδιωτικοποιήσεις, εγείροντας αμφιβολίες ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να εισαγάγει σημαντικές οικονομικές αλλαγές.
Επίσης τελειώνει η υπομονή στα κράτη της ΕΕ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, για παράδειγμα, προέτρεψε πρόσφατα την Ελλάδα να επισπεύσει την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Δημοκρατίας της Τσεχίας προχώρησε περισσότερο με το να δηλώσει δημόσια ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να αποφύγει αυτό το σενάριο, και έχει απευθύνει έκκληση στα μέλη της ΕΕ να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στην Ελλάδα και ένα άλλο πακέτο βοήθειας.
Για να επιβιώσει, Αθήνα πρέπει να αυξήσει € 89 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Μια ενιαία δημοπρασία ομολόγων που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου αποσκοπεί στο να συγκεντρώσει  € 14.5 δισεκατομμύρια μέσα σε μια μέρα. Εάν οι επενδυτές μείνουν μακριά, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας ελληνικής τραγωδίας: Την εθνική χρεοκοπία.

dw-world