Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η αφορμή που έλειπε - Die Welt: Το Ιράν «Μπορεί να έχει δοκιμάσει πυρηνικά στην Ν. Κορέα το 2010»!

...σχολιάστε
Η πρωϊνή έκδοση της Κυριακής της γερμανικής εφημερίδας  Die Welt, αναφέρει ότι οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα το 2010, και ότι μια ή και οι δύο από αυτές μπορεί να έχουν διεξαχθεί για το Ιράν.

Ο συγγραφέας είναι ο σεβαστός γερμανός αναλυτής και πρώην ανώτατος αξιωματούχος Hans Rühle, ο οποίος παραπέμπει σε νέα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ιρανικό καθεστώς ξεκίνησε την πορεία του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ήδη από το 1984, κάτω από τις άμεσες διαταγές του Αγιατολάχ Χομεϊνί.


Αποδεικτικά στοιχεία για τις πυρηνικές δοκιμές στη Βόρεια Κορέα το 2010, δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 3 Φλεβάρη στο περιοδικό Nature, αναφέροντας το έργο του σουηδού πυρηνικού φυσικού Lars-Erik de Geer. Ο επιστήμονας ανέλυσε τα στοιχεία που δείχνουν την παρουσία των ραδιοϊσοτόπων που υποδεικνύουν ότι μια βόμβα ουρανίου είχε εκραγεί και μετά από ένα χρόνο δουλειάς, έγραψε στο Nature  "κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δύο μικρές πυρηνικές δοκιμές τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2010 που προκάλεσαν εκρήξεις στην περιοχή ισοδύναμες με 50-200 τόνους TNT ".

Ο Rühle εξηγεί ότι η Βόρεια Κορέα πιθανώς δεν θα ήταν τόσο μυστικοπαθής σχετικά με τις δοκιμές αν έγιναν για το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο, και σημειώνει ότι ενώ στις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές χρησιμοποιούνταν βόμβες με έναν πυρήνα πλουτωνίου, το 2010 στις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν βόμβες με εμπλουτισμένο ουράνιο. "Η πιο πιθανή εξήγηση για αυτό", ο Rühle καταλήγει, "θα ήταν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή για ένα ξένο κράτος, στην προκειμένη περίπτωση, ένα ιρανικό εκρηκτικό".

"Στοιχεία από την ιστορία Rühle μπορεί να αμφισβητηθούν από εμπειρογνώμονες, να είστε σίγουροι", γράφει ο Goldman. "Αλλά ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει κάτι που έχει χαθεί στην ομίχλη της παραζάλης στην Ουάσιγκτον: Είναι εξωφρενικά λάθος να προχωρήσει ενάντια σε έναν αντίπαλο όπως το Ιράν με την υπόθεση ότι οι μυστικές υπηρεσίες μπορεί να εκτιμήσουν με ακρίβεια τον ακριβή βαθμό της προόδου του Ιράν προς μια πυρηνική συσκευή, έτσι ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να μπορεί να τελειοποιήσει μια απάντηση. "

Ωστόσο, αυτό είναι ακριβώς ο ισχυρισμός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα  κάνει.

"Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν κάποιοι Γερμανοί που δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι για ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα", γράφει ο Goldman.