Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Περιμένοντας να ξεσπάσουν ηλιακές καταιγίδες

...σχολιάστε
Η NASA προειδοποιεί ότι η Γη θα πληγεί από άνευ προηγουμένου επίπεδα μαγνητικής ενέργειας
Ύστερα από χρόνια ηρεμίας, ο Ηλιος μας επανέρχεται «δριμύτερος» με ηλιακές καταιγίδες, που μάλιστα αναμένονται αρκετά έντονες.

Η Nasa μάλιστα προειδοποιεί ότι η Γη θα πληγεί από άνευ προηγουμένου επίπεδα μαγνητικής ενέργειας που προκαλούν οι ηλιακές εκρήξεις, αφού πρώτα η Ήλιος ξυπνήσει από «βαθύ λήθαργο» κάποια στιγμή το 2013.


Όπως προειδοποιεί η Nasa, οι επιπτώσεις ενός τέτοιου φαινομένου θα ήταν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και παράλυση των τηλεπικοινωνιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εθνικά δίκτυα ενέργειας θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν, ενώ ηλεκτρονικά είδη, συσκευές πλοήγησης και μεγάλοι δορυφόροι θα μπορούσαν να σταματήσουν να λειτουργούν. Σημαντικές θα ήταν και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αερομεταφορές. Όλα αυτά, στην περίπτωση που η ήλιος φτάσει στο μέγιστο της ισχύος του σε λίγα χρόνια.

Οι εκλάμψεις είναι βίαιες εκρήξεις στην ατμόσφαιρα του Ηλιου, συγκεκριμένα στο ηλιακό στέμμα και τη χρωμόσφαιρα και παράγουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και συχνά αυτός ο «ηλιακός άνεμος» προκαλεί προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνίας. Η συχνότητα εμφάνισης των ηλιακών εκλάμψεων εξαρτάται από την «ενεργή» ή την «ήσυχη» φάση του Ηλιου. Η ηλιακή δραστηριότητα μεταβάλλεται σ' έναν κύκλο 11 ετών, κατά την αιχμή του υπάρχουν συνήθως περισσότερες κηλίδες, άρα και περισσότερες εξάρσεις. Η πρώτη ηλιακή έκλαμψη καταγράφηκε στα αστρονομικά δεδομένα την 1η Σεπτεμβρίου 1859.

24h