Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Παρακολουθήστε αυτούς που σας παρακολουθούν: αντι-Big Brother add-on του Mozilla

...σχολιάστε
Οι ιδιοκτήτες του Firefox, του δεύτερου πιο δημοφιλή browser στον κόσμο, σχεδιάζει ένα add-on που θα επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο πώς οι ενέργειές τους  παρακολουθούνται και μοιράζονται από διάφορες ιστοσελίδες, καθώς σερφάρουν στο διαδίκτυο.
Το εργαλείο που είναι υπό εξέλιξη, οπτικοποιεί τη ροή των πληροφοριών ως πλέγμα από φυσαλίδες που εκπροσωπούν διαφορετικές ιστοσελίδες.


Παρακολουθεί τις τοποθεσίες που επισκέπτεται ο χρήστης και εμφανίζει επίσης τους γνωστούς  συνεργάτες τους - τις εταιρείες διαφήμισης και άλλα τρίτα μέρη. Όπως η περιήγηση συνεχίζεται, ένα μοτίβο που αποκαλύπτει ότι διάφορες δημοφιλείς τοποθεσίες συνδέονται με τους ίδιους συλλέκτες δεδομένων,και οικοδομούν τις γνώσεις τους σχετικά με τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του χρήστη.

Ο απώτερος σκοπός των εταιρειών αυτών είναι να διαπιστωθεί τι είδους διαφήμιση ταιριάζει σε κάθε χρήστη, και στη συνέχεια να εστιασθούν σε αυτές.

Για παράδειγμα,η αμφιλεγόμενη νέα πολιτική απορρήτου της Google έχει ως στόχο να μοιράσουν τις πληροφορίες των χρηστών των διαφόρων υπηρεσιών της, για την κατασκευή πιο λεπτομερών διαφημιστικών προφίλ.

 Η πολιτική τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη εν μέσω συγχωρδιών αντιρήσεων από ακτιβιστές και αξιωματούχους, ότι παραβιάζει την ιδιωτική ζωή και ενδέχεται να είναι παράνομη σε ορισμένες δικαιοδοσίες.

 Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Facebook, το οποίο μαθαίνει για κάθε επίσκεψη σε μια σελίδα που έχει το κουμπί "Like".

Η ποσότητα των δεδομένων που συλλέγονται από το Google, το Facebook και άλλους λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό παίκτες  είναι εκπληκτική. Αλλά η πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου αγνοούν αυτό το γεγονός.
Το νέο add-on του Mozilla - που ονομάζεται Collusion - στοχεύει να το αλλάξει αυτό.
"Το Collusion θα μας επιτρέψει να τραβήξουμε την κουρτίνα και να παρέχουμε στους χρήστες μας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αυξανόμενο ρόλο των τρίτων μερών, το πώς τα δεδομένα οδηγούν πλέον την εμπειρία του ιντερνετ, και,τελικά, πόσο λίγο έλεγχο έχουμε πάνω σε αυτή την εμπειρία και την απώλεια των δεδομένων μας", λέει ο  Διευθύνων Σύμβουλος του Mozilla, Gary Kovacs. στο blog του.

Ο οργανισμός Mozilla θέλει οι χρήστες του Collusion να υποβάλουν ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες τους στο σερφάρισμα, να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων σχετικά με το ποιος τα παρακολουθεί και πώς γίνεται.

 Απευθύνεται σε ερευνητές δημοσιογράφους, ακτιβιστές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής οι οποίοι θα παρακολουθούν τις πρακτικές παρακολούθησης δεδομένων  και θα ερευνούν για πιθανές παραβιάσεις.

Η πλήρης έκδοση του Collusion θα συνεργάζεται επίσης με άλλα εργαλεία, όπως το TrackerBlock να επιτρέπει στους χρήστες να κρυφτούν επιλεκτικά από ορισμένους, ενώ επιτρέπουν σε άλλους να τους παρακολουθουν.

rt απόδοση η ψείρα