Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πάνω από τις 20.000 μ.β. τα ελληνικά CDS εν αναμονή PSI

...σχολιάστε
Ανοδικά κινείται τη Δευτέρα το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των χωρών της ευρωζώνης, με τα ελληνικά CDS να καταγραφούν νέο ρεκόρ πάνω από τις 20.000 μ.β. εν μέσω ανησυχιών για την έκβαση της διαδικασίας του PSI που ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.


Οι επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής καθώς δεν είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα διαμορφωθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι για να θεωρηθεί επιτυχής η συμμετοχή και να ποροχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να καταγραφεί τουλάχιστον 75% ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής στο κούρεμα. Η διαδικασία ανταλλαγής ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα μάθουμε το ποσοστό των ομολογιούχων που συμφωνούν να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και το εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Αν ενεργοποιηθούν, θα περίμενα από την ISDA να ανακοινώσει επιτέλους ότι αυτό συνιστά credit event”, σχολίασε ο Gary Jenkins, αναλυτής της Swordfish Research.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας, που θα επηρεάζει τις αγορές μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

«Φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο η Ελλάδα να καταφέρει να ολοκληρώσει την διαδικασία χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, το ερώτημα είναι κυρίως κατά πόσο αυτό θα αποτελέσει το τελευταίο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και πόσο θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη αναδιάρθρωση», σημείωσε η Annalisa Piazza, αναλύτρια σταθερού εισοδήματος στην Invesec.

Αναλυτικά, τα πενταετή ελληνικά CDS ανήλθαν σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό στις 20.484 μ.β., ενώ άνοδο καταγράφουν σήμερα και τα CDS Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας στις 601 μ.β., 1.203 μ.β. και 382 μ.β., αντίστοιχα.

capital