Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Independent: "Η ελληνική χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ είναι πλέον αναπόφευκτη"

...σχολιάστε
Η αποχώρηση του ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ από την ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού και η παραίτηση των δύο υφυπουργών που προέρχονται από το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ κάνει τώρα όλο και πιο πιθανό το ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα εγκαταλείψει το ευρώ, πιθανώς εντός των ημερών.

 Δεδομένου ότι η τελευταία φάση της ελληνικής κρίσης έχει αρχίσει και τραβάει σε μάκρος, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι αυτή τη φορά συμβαίνει στ' αλήθεια.
Σε αντίθεση με προηγούμενες φάσεις, οι οποίες είχαν συχνά μια σχεδόν τελετουργική ποιότητα, ο πόλεμος των σκιών έχει τελειώσει.


Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ίσως λίγων ημερών, η κατάσταση θα κορυφωθεί, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και η χώρα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να εκδιωχθεί από το ευρώ.

 Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Η απλή εξάντληση είναι ένας. Η ελληνική κρίση "σέρνεται" από τον Οκτώβριο του 2009, 28 μήνες, χωρίς να διαφαίνεται λύση. Έρχεται μια στιγμή σε κάθε μακρόχρονη κρίση, που η κούραση καταβάλει τους συμμετέχοντες και η επιθυμία να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το πόσο ικανοποιητικό ή όχι είναι αυτό, γίνεται ακαταμάχητη.
 Στην ελληνική κρίση είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο,αν δεν το έχουμε φτάσει ήδη. Αλλά αυτό είναι μόνο μια μερική εξήγηση.

Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να προσχωρήσει στο ενιαίο νόμισμα το 2001.
Πράγματι, εξασφάλισε την είσοδο της στην ευρωζώνη με το μαγείρεμα των βιβλίων, γεγονός που ήρθε στο φως οκτώ χρόνια αργότερα. Η Ελλάδα ήταν, και παραμένει, μια εντελώς ακατάλληλη υποψήφια για ένταξη στο ενιαίο νόμισμα.

 Για να περιπλακεί περαιτέρω η κατάσταση, είναι πλέον σαφές ότι η ελληνική δημόσια στήριξη για την μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από την ΕΕ / ΕΚΤ / ΔΝΤ τρόικα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση επιπλέον κεφαλαίων διάσωσης,εξατμίζεται ταχύτατα. Εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών την άνοιξη, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ενίσχυση των εκλογικών προοπτικών τους από ό,τι στο να ενδυναμώνουν την ολοένα και λιγότερο δημοφιλή κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου - τον οποίο έχει ουσιαστικά εγκαταστήσει η τρόικα τον περασμένο Νοέμβριο.

 Τέλος, ακόμη και αν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της τρόικας, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η σοβαρή οικονομική ιατρική συνταγογράφηση είναι πιο πιθανό να σκοτώσει παρά να θεραπεύσει τον ασθενή.
 Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η Ελλάδα θα έχει ακόμα ένα συντριπτικά υψηλό δείκτη χρέους / ΑΕΠ στο 120 τοις εκατό το 2020.

 Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi έχει κάνει περισσότερα για να στήσει «τείχη προστασίας» για να προστατεύσει την υπόλοιπη ευρωζώνη από τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας από ό,τι ο προκάτοχός του κ. Jean-Claude Trichet έκανε τα δύο προηγούμενα έτη.

Η ευρωζώνη είναι πλέον σε πολύ καλύτερη θέση ώστε να απορροφήσει οποιοδήποτε Ελληνικό σοκ.

 Και για μαντέψτε; Σε αντίθεση με πολλές προβλέψεις, μια ελληνική χρεοκοπία και την έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα είναι το τέλος του κόσμου.

Οι περισσότερες τράπεζες και οι άλλοι επενδυτές είχαν το χρόνο να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για την Ελλάδα, μια χρεοκοπία και υποτίμηση στις αρχές του έτους θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της στην τουριστική της βιομηχανία εγκαίρως για την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.

Με την αναπόφευκτη πλέον ελληνική χρεοκοπία και αποχώρηση από το ευρώ, μπορούμε μόνο να επαναλάβουμε τα λόγια του Σαιξπηρικού Μάκβεθ: "Αν πρέπει να γίνει, καλύτερα να συμβεί γρήγορα"

 independent Απόδοση η ψείρα